Landmandssøn: Mejetærskeren spillede en stor rolle i min barndom

Selvom Lasse Lundberg Andreasen ikke selv blev landmand, mindes han hvert år høsten hos sine forældre og især den sidste høst med sin morfar.

Lasse Lundberg Andreasen er opvokset på lammefjorden i Nordvestsjælland på sin fars bedrift Storøhage. Landmandssønnen er uddannet fotograf og journalist og har ikke længere en praktisk rolle i at høste, men han fotograferer og dokumenterer den.

”Jeg ser en masse minder i mine billeder. Mejetærskeren har altid spillet en stor rolle i min familie. Når den kom ud af laden, vidste min søster og jeg, fra vi var helt små, at nu skulle der ske noget særligt,” siger Lasse Lundberg Andreasen og fortsætter: 

”Høsten har altid haft en særlig status, fordi dagligdagen var anderledes. Vores far kørte nat og dag, og vores mor lavede mad til alle i marken”.

kører sjældent alene

Hans far driver stadig sin bedrift og høster for mange af Lammefjordens og oplandets landmænd.

”Når jeg ser min far høste, er det som at se direkte tilbage i min barndom. Han havde altid selskab i førerhuset. Hvis ikke det var mig, sad der en anden, som lige skulle med et par omgange rundt”, genkalder Lasse Lundberg Andreasen.

Og sådan er det stadig:

”På dagen, hvor jeg tog de indsendte billeder, kørte han langt flere omgange med naboen Orla i førerhuset, end han kørte alene”, fortæller Lasse Lundberg Andreasen.

Lasse Lundberg Andreasen dokumenterer den nu også for sin datter, så hun kender hendes ophav.

”Men hun er rædselsslagen for store maskiner, så jeg ved ikke, om hun nogensinde kommer op at sidde i en mejetærsker”, siger Lasse Lundberg Andreasen.

Mindes især morfars sidste høst

Lasse Lundberg husker tit tilbage på en særlig smuk høstaften, som er et særligt dyrebart minde for ham.

”Min far høstede på en mark tæt på den mark, man kan se på mine indsendte billeder. Det var min morfars mark. Mejetærskeren var gået i stykker, og jeg var kørt op med noget udstyr, så den kunne repareres”.

”Min morfar havde altid selv klaret alt på sin gård og havde store og barkede hænder. Men til denne høst var hans kræfter ikke, hvad de tidligere havde været. Alligevel kom han op på bakken og satte sig ved siden af mig. Med solen i ryggen og udsigt over lammefjorden sad vi sammen og kiggede på, at maskinen blev køreklar igen. Han sagde: ’Det bliver nok min sidste høst’. Himlen var orange. Han døde samme efterår”, mindes Lasse Lundberg Andreasen.

Lasse Lundberg Andreasen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sin indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle