Landskonsulent: Kalk i mink-gylle spolerer gødning for 7,5 mio. kr.

Gør som kvægbrugerne: Hæld syre i minkgyllen i stedet for kalk, foreslår bl.a. landskonsulent Torkild Birkmose, Seges.

Fødevarestyrelsens krav om, at minkavlerne skal fylde kalk i gylletankene for at slå eventuel resterende corona-virus ihjel, er en dyr løsning, som kommer til at gå ud over både miljøet og landmændenes økonomi.

Både ammoniak og gødningsværdier for millioner fordamper i den blå luft, når mink-gylle tilsættes kalk. Samtidig er der risiko for, at miljøet lider skade.

Derfor bør myndighederne overveje et billigere alternativ, hvis kravet om hygiejnisering af minkgyllen er ufravigeligt.

Det mener bl.a. landskonsulent Torkild Birkmose, Seges.

Vælter op af tanke

”Ammoniakken vil vælte op af gylletankene med minkgylle, når man tilsætter kalk. Stort set alt plantetilgængeligt kvælstof forsvinder. Og ammoniakken falder så ned et på marker og i naturen", siger Torkild Birkmose.

I alt vil der fordampe over 1.300 ton ammoniak, vurderer han.

”En ting er, at man får et miljøproblem ud af det. Noget andet er, at det kvælstof, som fordamper, det skal landmanden ud at genkøbe i form af handelsgødning”.

5.500 ha vinterhvede

Kravet om at hygiejnisere minkgyllen med kalk rammer cirka en fjerdedel af minkavlerne – det er de farme, som har været smittet med corona-virus.

Torkild Birkmose har beregnet, at farmene – når en lang række faktorer er indregnet – til sammen kommer til at miste gødningsværdier for 7,5 mio. kroner - eller kvælstof nok til at gødske ca. 5.300 ha vinterhvede.
Det sker, fordi minkgyllens kvælstof fordamper, når kalken hæver pH-værdien i gyllen.

Forsur i stedet for

Torkild Birkmose mener derfor, at man bør overveje et alternativ til kalkning: at tilsætte syre til minkgyllen i stedet for kalk.

På den måde sænkes pH-værdien i minkgyllen og kvælstoffet bliver bundet i stedet for frigivet.
Forsuring af gyllen er allerede kendt fra kvægbruget, hvor nogle kvægproducenter forsurer deres gylle med syre for at reducere ammoniakfordampningen.

”Syren binder ammoniakken, så den bliver i gyllen i stedet for at fordampe. Ved at sænke pH-værdien i gyllen får man den klare fordel, at man ikke mister kvælstoffet – tværtimod”, siger Torkild Birkmose.

Han tilføjer, at der nok skal bruges noget mere syre end til traditionel forsuring, fordi pH-værdien skal væsentligt længere ned.

Lav pH-værdi virker også

Torkild Birkmose understreger, at han ikke er virolog men antager, at både en lav og en høj pH-værdi kan reducere eller eliminere coronavirus.

Det bekræfter virolog ved Københavns Universitet, professor Lars Erik Larsen.

Han oplyser, at videnskabelige studier viser, at både en høj pH-værdi via kalk og en lav pH-værdi under 3  har effekt på coronavirus.

”En lav pH-værdi er ikke helt så effektiv som kalk og en pH-værdi på 12, men den har en effekt. Jeg vil tro, at kan man få den ned under 3 med syre, så vil det være fint”, siger Lars Erik Larsen.

Et godt kompromis

Lars Erik Larsen tilføjer, at i tilfældet med minkgyllen vil det formentlig også betyde noget, at der kommer til at gå nogle måneder, før gyllen skal bringes ud på markerne.

”Så vil en lav pH-værdi nok have en klarere effekt end i studiet, hvor der blev målt efter en time. Jeg vil forvente, at hvis man holder pH-værdien lav, vil man have ramt langt det meste virus. Man kan dog ikke være sikker på, at det HELE er væk".

”Der er jo ikke særlig meget virus. Det er et spørgsmål om et forsigtighedsprincip. At sænke pH-værdien i minkgyllen med syre vil være et  godt kompromis mellem at gøre noget og gøre ingenting", siger professor Lars Erik Larsen.

Hvor forsigtig?

Thorkild Birkmose tvivler personligt på, der er behov for at gøre noget ved mink-gyllen.

"Det er et spørgsmål om hvor forsigtig man skal være. Et er, at en meget, meget lille mængde virus MÅSKE kan overleve i gyllen efter 2-4 måneder. Men for at smitte, skal den jo fra marken tilbage på mennesker og da virus ikke er vindbåret, skal man altså i berøring med gyllen for at være i risiko".

Thorkild Birkmose peger desuden på, at virus hurtigt vil blive nedbrudt af sollys på marken.

"Min vurdering er, at risikoen ved at røre en dåse flåede tomater i Brugsen er større end risikoen ved minkgyllen. Men jeg er selvfølgelig ikke virolog".

 

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle