Landsskuet er klar til fest - vi trænger til at mødes

Hverken i 2020 eller 2021 var der samling på Landsskuepladsen i Herning. Formanden glæder sig til, det nu endelig vil ske i år.

2019. Det stod der på kalenderen ved seneste Landsskue. Nu står der 2022, og foruden Landsskue i Herning er der også DGI Landsstævne i Svendborg og den navnkundige musikfestival i Roskilde. Men det er ikke noget, der bekymrer landsskueformand Kristian Gade.

- Indtrykket er, at folk er klar til at komme af sted. Det ser vi på tilmeldingerne. Der er ganske vist knap så mange dyr, men det kan vi se er en generel trend på mange dyrskuer. Vi kan så også på de andre skuer se, at der har været masser af folk, siger Kristian Gade.

Han og resten af holdet bag Landsskuet har med hans egne ord trippet i to år for at lave en ordentlig oplevelse.

- Og vi har også bestilt godt vejr, griner formanden, der i sagens natur glæder sig til at kunne byde velkommen igen.

Trak i tråde for frivillige

Men trods bestillingen til vejrguderne og dedikerede arrangører, har Landsskuet dog haft en ekstra udfordring i forhold til de frivillige, der får det hele til at løbe rundt.

- Det er typisk unge fra idrætsforeninger, som selv rekrutterer fra år til år. Men med to års fravær har vi et hul, der skal lappes der. Så det har været et større arbejde, men det er lykkedes, siger Kristian Gade. Han medgiver også, at DGI Landsstævnet er en konkurrent på både frivillige og besøgende.

- Men sådan er det jo hvert fjerde år, og den konkurrence tager vi op med fuld musik. At nogle skal på Landsstævne hvert fjerde år giver bare plads til nogle andre på Landsskuet, mener formanden.

Han er også ganske fortrøstningsfuld, når det kommer til besøgstallet. Forventingen er nemlig som altid på et tal, der gerne må være over 50.000 besøgende over skuets fire dage.

Ministerbesøg og internationalt islæt

Ved den officielle åbning af Landsskuet vil minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, deltage sammen med Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, og Hernings vice-borgmester, Anne Mette Bang Rasmussen.

- Fuld plade på det politiske, som Kristian Gade kalder det.

- Det er vi naturligvis rigtig, rigtig stolte af. Og der vil vi selvfølgelig bruge lejligheden til at fortælle ministeren om alle de gode ting, der er ved landbruget. Så han er sikker på, at han kan være stolt af det, han er minister for, siger Kristian Gade.

Han noterer sig også, at International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ) har valgt at lægge vejen forbi Herning torsdag eftermiddag.

- Nok er vi et lokalt skue, men vi vil gøre alt for at favne internationalt og vise, at de (journalisterne. red.) kan referere til, hvad dansk landbrug står for.

Og med dyr, maskiner, fødevarer, politisk besøg og, forhåbentligt, godt vejr er der lagt i kakkelovnen til endnu et Landsskue.

- Det er vel en art folkefest. Et sammensurium af fællesskab, konkurrence og at handle. Og ikke at forglemme den store formidling af vores erhverv, siger Kristian Gade.

Der er ingen tvivl

Han er sikker på, at alle trænger til at mødes igen på Landsskuepladsen. Og han er slet ikke i tvivl om, hvad der skal ske.

- Det bliver en fest.

Faktaboks

Landsskuet

  • Fra 30. juni til 3. juli på Landsskuepladsen i Herning.
  • 2.146 tilmeldte dyr.
  • Cirka 250 maskinudstillere.
  • Forventer 50.000 gæster.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle