Lav kinesisk efterspørgsel på sojabønner sender sojaolien højere

Hong Kong kan blive en kæp i hjulet i handelsforhandlingerne  Europæiske FOB-priser fortsætter op – men opretholder stærk konkurrenceevne

I handelsforhandlingerne mellem USA og Kina kan der komme grus i maskineriet fra en uventet kant. Til stor forargelse i Kina har Repræsentanternes Hus givet grønt lys til fire forskellige lovforslag, der kræves
opfyldt, og som Hong Kong’s særlige handelsforhold med USA vil være afhængig af.

Det skriver Jyske Markets.

Et af kravene lyder blandt andet, at myndighederne i byen respekterer menneskerettigheder og diverse retsprincipper, mens et andet omfatter blokering af eksport af militært udstyr, som politiet i Hong Kong kan bruge mod demonstranterne.

Vedtagelse af lovforslagene vil af Kina blive set som en klar provokation, hvilket risikerer at stikke en kæp i hjulet på handelsforhandlingerne. Lovforslaget skal dog først vedtages i senatet for at træde i kraft.

Lav efterspørgsel på sojaskrå

I medierne er der overskrifter ude om, at der har fundet et møde sted mellem den kinesiske regering og kinesisk statsejede virksomheder, med det formål at diskutere indkøb af amerikanske landbrugsprodukter i forlængelse af fase-1 forhandlingerne af en handelsaftale mellem Kina og USA. 

Men mødet rygtes at være endt uden en løsning, som en konsekvens af den amerikanske støtte til demonstranterne i Hong Kong, og kan føre til et tomrum uden nye amerikanske ’flash sales’ af sojabønner til Kina.

Blandt majs og sojabønner var der i går en afventende stemning, med relativt små prisudsving, taget bevægelserne de seneste par uger i betragtning. De kinesiske sojamøller siges i øjeblikket at køre med lav kapacitetsudnyttelse, som en konsekvens af lav efterspørgsel på sojaskrå, mens man er mere afhængig af produktionen af sojaolie.

Sojaolien stiger 15 pct.

Sojaolien i Chicago er de seneste 5 måneder steget 15 pct. og er tæt på toppunktet fra foråret, understøttet af blandt andet palmeolien, der har fundet fornyet support af god efterspørgsel.

Data har tidligere vist, at Kina har øget deres import af vegetabilske olier i indeværende år. Palmeolien steg i går et par procent på handelsoptimisme mellem verdens største importør, Indien, og verdens anden største producent Malaysia.

Indien truede tidligere på ugen med flytte deres import af palmeolie fra malaysiske til indonesiske varer, som en konsekvens af diplomatiske uenigheder. Men udsigten til en løsning på uenighederne skabte optimisme om, at Indien fortsat vil understøtte den malaysiske eksport. Rapsfrøene formåede dog ikke at finde støtte fra den højere palmeolie og lukkede en spids lavere på en styrket euro.

Egypten køber hvede op

Egypten købte i går 405.000 ton hvede af primær russisk oprindelse, mens der også blev plads til en enkelt last ukrainsk og fransk hvede.

De franske FOBpriser viste sig igen yderst konkurrencedygtige, men har som tidligere højere fragtpræmier end de russiske og ukrainske konkurrenter.

For 4 tender i streg, viste priserne stigende tendens, og det understøttede møllehveden der lukkede en procent højere. Netop europæisk hvede kan en af de kommende dage igen komme spil, idet Saudi Arabien her til morgen har meldt ud at de er på jagt efter 595.000 tons hvede.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle