Lav svinenotering modtages med frustration og undren

Udsigterne til bedre tider er blevet udskudt, og forståelsen for Danish Crowns beslutning er begrænset blandt svineproducenterne.

Mange svineproducenter fik sikkert et chok torsdag, da Danish Crowns svinenotering faldt med 30 øre på grund af et uroligt europæisk marked.

Blandt dem er Torben Farum, der er svineproducent ved Sæby og formand for svineudvalget i LandboNord.

”Det er frustrerende at være brik i krydsfeltet mellem en pandemi og i et stort politisk spil, hvor Kina i nogle perioder nærmest vil yde fødselshjælp for at få grisene så hurtigt som muligt, mens de på andre tidspunkter er ligeglade”, siger Torben Farum.

Kinas import af kød faldt med 5,4 pct. i 2021 i forhold til året før. Samtidig har lokale producenter øget udbyttet, efter det blev hamret i bund af en bølge af afrikansk svinepest i 2018 og 2019. Samtidig har efterspørgslen været lavere end nomalt, fordi færre spiser ude på grund Covid-19, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nu er det så Europa, der er ramt af afrikansk svinepest – senest i Italien.

”Jeg er som landmand i Nordjylland nødt til af hæfte mig ved, når Jais Valeur siger, at det er udtryk for panik i markedet. Hvis man kigger på efterspørgslen, så burde priserne i stedet kravle opad i fremtiden. Det er træls, at vi alligevel skal et hug længere ned, når vi står over for et muligt opsving – forhåbentlig.”

Hos Danske Svineproducenter undrer næstformand Joachim Clausen sig over udmeldingen fra Danish Crowns topchef. Når produktionen er faldende, stiller Danske Svineproducenters forstår han ikke, hvorfor slagteriet vælger at sænke noteringen yderligere. Han savner fortsat en god forklaring på noteringsfaldet.

”Jeg er uforstående overfor, hvorfor Danish Crown ligger under for psykologi. Noteringen er i forvejen i bund, og bytteforholdet er i forvejen elendigt, folk skal stadig have noget at spise, og som Jais siger, så er produktionen faldende. I mine øjne giver det derfor ingen mening, at noteringen sænkes yderligere, siger Joachim Clausen som reaktion på, at Danish Crowns direktør Jais Valeur i dag har udtalt, at faldet i noteringen handler mere om psykologi end virkelighed..

Hurtigere end forventet

Ifølge Torben Farum var han som svineproducent klar over, at de relativt høje priser ikke kunne vare ved. Da priserne lå væsentlig højere for et par år tilbage, blev man dengang stillet i udsigt, at man ville være fremme ved 2024, før kineserne igen havde bygget deres svineproduktion op igen, så de var selvforsynende.

”Så afmatningen er kommet langt hurtigere end forventet og blevet forstærket af svinepest i Tyskland med deraf følgende eksportbegrænsninger. Derfor sejler vi i svinekød i hele Europa”, siger Torben Farum.

Han kan finde det lyspunkt, at det er hele Europa, der er ramt i øjeblikket i stedet for kun Danmark, som da Rusland indførte sanktioner med dansk svinekød. Dermed skal mange flere producenter tilpasse sig. Han nævner som et eksempel, at tysk sohold går tilbage, og tyske producenter har en væsentlig højere fremstillingspris på en 30 kilos-gris end i Danmark.

”Jeg ved, at det her er hårdt for både mig og mine kollegaer, men det giver mig en tro på, at der er også er plads til at producere 30 kilos-grise på den anden side af lave priser. Vi har et fantastisk set up i Danmark og har styr på værdikæden hele vejen tilbage til generne”, siger Torben Farum.

Han kan dog ikke skjule sin bekymring over fremtidsudsigterne, hvis priserne ikke snart stiger.

”Det er på pengeinstitutternes nåde, fordi de stiller kredit ud fra de budgetter, vi har lavet. Der skal snart til at ske noget med prisen i forhold til mit budget, for ellers begynder jeg at afvige voldsomt.”

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle