For lave priser: Privat selskab skruer ned for antal økogrise

For stort udbud af økogrise får Tamaco og Bertel Hestbjerg til at sænke produktionen i år.

Der skal laves færre økologiske slagtesvin i selskabet Organic Pork i 2020.

Selskabet, der leverer samtlige økogrise til Coops danske butikker reagerer nemlig på de lave økonoteringer og store udbud ved at skrue ned for produktionen.

Det melder adm. direktør i handelshuset Tamaco, Karsten Deibjerg, der sammen med landets største økoproducent af grise Bertel Hestbjerg ejer Organic Pork.

"Jeg forventer, at vi netto slagter 10 procent færre grise i 2020 end i 2019", siger han.

"Det er en bevidst handling sammen med vores landmænd. Det giver ikke mening at lave rigtig meget kød i et overudbud af en dyr mærkevare", siger han.

Ud over Bertel Hestbjerg har Organic Pork tre andre leverandører af slagtegrise. Reduktionen sker ved, at leverandørerne holder igen med antallet af slagtesvin og derudover også holder igen med udvidelser.

Voksede ellers i 18/19

Selskabet Organic Pork oplyser ikke omsætning, men leverede i 18/19 et resultat på 2,9 mio. kr. efter skat. At sammenligne med året før giver ikke mening, idet selskabskonstruktionen blev ændret, efter Danepork blev købt ud.

"Fra 18-regnskabet til 19-regnskabet har vi nogenlunde holdt vores omsætning. Men priserne er faldet, så vi er nok vokset i kilo med 10-15 procent", mener Karsten Deibjerg.

Han forventer, at selskabet nu reducerer afsætningen til mængderne fra 2017-18. Det betyder, at der ugentligt skal slagtes omkring 600 grise, mod det hidtidige topniveau på 700 grise ugentligt i Hvidebæk.

"Det sker helt ganske frivilligt, og ud fra hvad jeg synes, er sund fornuft. Det er ikke nogen revolution, men dog et signal. Jeg synes, at noteringen skal højere op, før der er ræson i at producere mere", mener køddirektøren og tilføjer:

"Økologien har ikke fået det opsving, som kineserne har bibragt den traditionelle gris. Det er meget tydeligt, at der er sat rigeligt i gang af økologisk svineproduktion i Europa, i forhold til hvad der er marked til", konstaterer han.

Samme melding er kommet fra hovedkonkurrenten Friland, der er Danish Crowns økodivision. Her har flere leverandører også valgt at sanere produktionen eller at sætte færre grise ind i de seneste måneder.

Efterspørgslen er der

Karsten Deibjerg er ikke i tvivl om, at efterspørgslen på øko-grisekød vil vokse, så der atter bliver balance mellem udbud og efterspørgsel.

"Måske er vi lidt i en brydningstid. Det er for tidligt til, at jeg vil sige, at nu vender det. Men vi synes, at vi kan fornemme lidt lys for enden af tunellen. Men der er lang vej tilbage til det, man kan kalde et fornuftigt niveau", konstaterer han om økonoteringen, der i disse uger ligger en snas over de 20 kr/kg.

I 2019 ramte noteringen det laveste niveau siden 2008.

Det skal ses i forhold til en konventionel pris på 12,80 kr lige nu. Og at de fleste økoproducenter skal have en pris på 22-24 kr/kg for at kunne dække deres omkostninger.

Organic Pork er på sin afsætning meget afhængig af det danske marked, idet den suverænt største kunde er Coop. Her sælges både under Coops eget brand og Bertel Hestbjergs særlige poppelgrise.

Noteringen følger Danish Crowns, fortæller Karsten Deibjerg, men helst med en spids mere.

"Vi skal som minimum kunne matche det, markedslederen giver, hvis vi skal have en berettigelse. Men det er stort set magen til. Vi prøver at lægge os op af noteringen og vi følger nogenlunde bevægelserne", siger han.

Hvis nogen mener, at det nu er slut med økologisk svineproduktion, så er Karsten Deibjerg klar til at sige dem imod.

"Der er en underliggende vækst i det totaleuropæiske marked. Produktionen er bare vokset mere, end afsætningen er vokset. Men markedet er der", konstaterer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle