Laveste pris på minkskind i mange år

Med et fald på 20 kr. pr. skind i forhold til 2018, nåede minkprisen i år et nyt lavpunkt.

Kopenhagen Fur har netop afsluttet auktionssæsonen 2019 med september-auktionen, som var årets 5. og sidste auktion.

I løbet af året har Kopenhagen Fur udbudt og solgt knap 26 mio. minkskind, og de danske skind opnåede en gennemsnitspris på 198 kr.

Gennemsnitsprisen på udenlandske skind solgt gennem Kopenhagen Fur endte på 159 kr. Salgsprocenten for 2019 endte på 98.

De 198 kr. i gennemsnit, er den laveste pris, siden priserne toppede i 2012 og 2013 med henholdsvis 503 og 612 kr. for et skind fremstillet af en dansk minkavler.

På den første auktion i år i januar blev kun 31 procent af de udbudte skind solgt. På de følgende internationale pelsauktioner hos Saga Furs i Finland og NAFA i Canada sås lidt bedre salgsprocenter.

Gennembrud på marts-auktionen

Et gennembrud kom på Kopenhagen Furs marts-auktion, hvor salgsprocenten landende på 100 og til et fast prisniveau. På de følgende auktioner var Kopenhagen Fur dog igen nødt til at trække nogle af de udbudte skind, for stort set at få ryddet lagrene og solgt alt på den netop afsluttede auktion. To mio. usolgte skind fra sidste års auktioner blev genudbudt og solgt på auktionerne i 2019.

"Med den betydelige usikkerhed i markedet har det været afgørende, at kunderne har kunnet have tillid til prisniveauet, og derfor har det været en bevidst salgspolitik at holde hånden under prisen igennem salgssæsonen", skriver Kopenhagen Fur i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det har givet nogle armlægninger undervejs i auktionssalen, hvor kunderne har testet Kopenhagen Furs vilje til at fastholde salgspolitikken. I den svære situation er det lykkedes at sikre et fast prisniveau gennem sæsonen og med den opnåede salgsprocent for året, må man sige, at salgspolitikken har båret frugt. Det ændrer ikke på, at den opnåede salgspris i 2019 er for lav til at sikre en rentabel produktion af minkskind".

Fra 90 mio. skind til under 30 mio. skind

Da prisen på minkskind toppede for seks år siden, steg verdensproduktionen til over 90 mio. skind, og der blev opbygget lagre især i Kina, hvor branchen ekspanderede kraftigt. I dag er lagrene ved at være tømt, og verdensproduktionen er faldet kraftigt.

Udbuddet på de internationale auktioner har i 2019 ligget på omkring 38 mio. minkskind, og det tal falder i 2020 til mellem 25 og 28 mio. skind. Det afspejler, at produktionen i Danmark er nedbragt med 26 procent i år, og det slår igennem på udbuddet i 2020. I andre minkproducerende lande ses en tilsvarende udvikling med endnu større fald i produktionen, oplyser Kopenhagen Fur.

Forskydninger i markedet

De senere år er der sket forskydninger på detailmarkederne. Kina har i en årrække været vækstmotoren i pelsbranchen, men dele af det kinesiske marked er nu mættet, og der ses en normalisering af efterspørgslen. Samtidig skyder nye onlinehandelsplatforme frem, der sker udvikling i design og nye geografiske områder dyrkes som nye markeder.

"Det vidner om god forbrugerinteresse, og kigger man på hjemtagning af solgte skind fra Kopenhagen Fur til videre forarbejdning i Asien, kan man da også se, at der er brug for skindene. For de første fire auktioner i 2019 er over 90 procent af skindene hjemtaget, og allerede nu er der hjemtaget nogle af de solgte skind på september-auktionen. De kommer ud på systuerne, som er i fuld gang med at producere færdigvarer til den kommende vinter", oplyser Kopenhagen Fur.

For Kopenhagen Fur starter 2020-sæsonen med en auktion 10.-17. februar. Udbuddet på de fem auktioner i 2020 ventes at blive på omkring 18,5 mio. minkskind.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle