LDM-formand forventer sejr til medlemmer i Arla-strid

Mælkeproducenterne tror, at sagen falder ud til fordel for fem valgte Arla-andelshavere, når de tirsdag møder Arla Foods i Retten i Aarhus i en sag om indsigt i mælkepriser.

Tirsdag mødes fem af Arla Foods’ repræsentanter med Arla Foods i Retten i Aarhus i en juridisk armlægning om aktindsigt i Arlas fastsættelse af mælkepriser.

Her får de fem valgte andelshavere – og medlemmer af Arlas repræsentantskab – støtte af Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM.

Formand Kjartan Poulsen er overbevist om, at de fem andelshavere får medhold i sagen.

Han bygger sin holdning på vurderingerne fra to juridiske eksperter på området, Erik Hørlyck og Søren Friis Hansen. De har begge givet udtryk for, at de fem andelshavere har en god sag.

”Jeg kan ikke se andet udfald, fordi det trods alt er de to sværvægtere, der ved mest om andelspraksis i Danmark. Det er dem, der har skrevet både foreningsret og foreningsbøgerne. Søren Friis Hansen er endda stadig ham, der skriver lovteksterne og underviser i foreningsret i Danmark. Jeg har svært ved at se nogen, der ved mere om det end dem”, siger Kjartan Poulsen.

Kjartan Poulsen henviser til advokat Erik Hørlyck - manden bag lærebogen om Dansk Andelsret; den eneste lærebog på området i de seneste 40 år.

”Ja, de har krav på at få indsigt”, sagde Erik Hørlyck, der til daglig er partner i Dahl Advokatfirma, til LandbrugsAvisen tilbage i januar.

Erik Hørlycks vurdering flugter grundlæggende med Søren Friis Hansen, der er professor på CBS. Søren Friis Hansen udarbejdede sidste år et notat for LDM, hvor der også fremgik en vurdering af en udvidet mulighed for at få indsigt. Eneste undtagelse er, hvis der er hensyn til tredjemand, der forlanger hemmeligholdelse.

Mere end en retssag

De fem repræsentantskabsmedlemmer med sønderjyske Bent Lund i spidsen har talrige gange i de seneste to år bedt om dokumentation, papirer og håndfaste svar fra Arlas bestyrelse for, hvordan mælkeprisen er sammensat. Det er især sket med henvisning til den såkaldte svenske sommermælk, som de fem utilfredse andelshavere mener må være udbetalt i strid med vedtægterne.

Teknisk set drejer sagen sig om andelshavernes ret til aktindsigt i bestyrelsens beslutninger og principper for tildeling af tillæg, altså om repræsentanterne har ret til indsigt i, at bestyrelsens fastsættelse af mælkepris og tillæg overholder vedtægten og andelspraksis.

Hos LDM mener man, at sagen også rejser centrale, principielle spørgsmål om andelsdemokratiets fremtid, og om andelsselskabs repræsentantskab fortsat skal være andelsselskabets øverste organ, ikke blot af navn, men også af gavn.

”Som repræsentantskabsmedlem har man ret – og pligt lige så meget – til at se alt. Det handler om den her demokratiske proces i, at hvis man er øverste myndighed, og man spørger om noget, jamen så skal det udleveres”, siger Kjartan Poulsen.

Planen er, at retssagen afsluttes tirsdag. Derefter har Retten i Aarhus 14 dage til at votere og afsige dom.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle