LED i svinestalden gav kæmpebesparelse

Landmand har reduceret sit strømforbrug til næsten en tredjedel ved at skifte til LED-lys i staldene.

Det er en rigtig god forretning for svineproducenter at skifte til LED-belysning i staldene, idet lyset er tændt mange af døgnets timer.

For Mikael B. Kristensen, Snedsted, er det belvet til en nedbringelse af elregningen med 63 procent, efter han er gået over til LED.

Med lyset tændt i 14 timer om dagen i 365 dage om året var det samlede årlige strømforbrug på Mikael B. Kristensens gård på 295.000 kWh. Efter at belysningen i staldene er skiftet ud med en moderne LED-løsning, er tallet faldet til næsten en tredjedel, nemlig 110.000 kWh.

»Strømforbruget er en meget stor post i budgettet for enhver svineproducent, og flere og flere går derfor over til LED-belysning, som i dag er så avanceret, at installationerne ikke alene kan modstå det hårde miljø i staldene i cirka 10 år, men også giver en særdeles god økonomi. Tilbagebetalingstiden er langt kortere end levetiden. For Mikael B. Kristensen er investeringen tjent hjem på bare 1,9 år,« fortæller adm. dir. Henrik Mentz fra Nyfors, der har leveret LED-løsningen til Mikael B. Kristensen.

Kunne spare rigtig mange penge

»Nyfors gjorde mig opmærksom på, at jeg kunne spare rigtig mange penge på strømmen. Vi stod overfor at skulle udskifte vores nuværende belysning med lysstofrør, idet de var begyndt at gå ud og brugte alt for meget strøm. Det har været en god forretning. Jeg har kendt til fordelene ved LED i nogle år, men havde ikke forventet, at beregningerne ville se så gode ud. Det udslagsgivende var finansieringsmulighederne fra Nyfors. Kort fortalt har jeg fået ny LED-belysning i staldene uden at tage en krone op af lommen,« siger Mikael B. Kristensen.

Han sparer cirka 13.000 kr. om måneden på strømregningen, og cirka halvdelen afdrager han på investeringen. Udbetalingen blev dækket af CO2-tilskuddet. Det betyder altså, at Mikael B. Kristensen i de første 22-23 måneder sparer 6.500 kr. om måneden. Herefter sparer han 13.000 kr. om måneden de næste otte år i forhold til det nuværende strømforbrug.

En moden teknologi

LED-teknologien har ifølge Henrik Mentz udviklet sig med stormskridt de seneste år.

»En LED-lyskilde er i dag otte til ti gange mere effektiv end de traditionelle lyskilder, og samtidig er levetiden op til 50 gange længere. Endelig giver LED et mere behageligt lys og er bedre til at imitere dagslys end lysstofrør. Derfor er det mere behageligt at opholde sig i.«

»Der er stadig mange myter om LED-belysning, for eksempel at det giver et ubehageligt lys, men nu er det snart 25 år siden, at LED-teknologien blev opfundet, og i dag er den så veludviklet, at den på alle måder overgår de traditionelle lyskilder. Du sparer ikke bare på strømmen, du får også en række andre fordele, blandt andet en tilbagebetalingstid på to til fem år,« pointerer Henrik Mentz.

Han forudser, at LED-belysning i løbet af få år vil blive den altdominerende lyskilde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle