Lely opgraderer foderskubber

Ny version af Lely Juno er på markedet fra 31. august 2018.

Lelye lancerer nu den tredje generation af den automatiske foderskubber Juno.

Den opgraderede model blev fremvist for nylig på Lely Future Farm Days i Holland. Den udmærker sig ifølge Lely ved at være lettere at implementere under alle staldforhold, nemmere at betjene og i stand til at skubbe foder i flere stalde på gården, fortæller Lely i en pressemeddelelse.

Metalskinner fører til ladestationen

Ifølge Lely kan den nye Juno bruges i næsten alle staldtyper uden, at der skal foretages ændringer. Den følger vægge og foderborde til begge sider, mens metalskinner i gulvet fører den hen til ladestationen og – om nødvendigt – til andre stalde.

Når Juno kører uden at skubbe, kan den løfte skørtet. Det mindsker slitage og gør Juno i stand til at køre over mindre forhindringer, fremhæver Lely.  Det skaber også tilstrækkeligt med afstand til jorden ved kørsel på skråninger, så skørtet ikke forurenes med mudder og gødning.

På den måde holdes foderet altid rent, velsmagende og tiltrækkende for køerne, og det forbedrer foderindtagelsen og dyresundheden.

Junos skørt kan sænkes med henblik på indskubning til både højre og venstre. Det gør ruteføringen mere effektiv og øger maskinens kapacitet, lyder det fra Lely.

Juno åbner og lukker døre

Når den kører fra den ene stald til den anden, kan Juno automatisk åbne og lukke elektriske døre ved hjælp af en Bluetooth-forbindelse. Bluetooth kan også bruges til at betjene maskinen via en smarttelefon med Lely Control Plus-system.

Landmanden kan således oprette og justere en rute med forindstillede handlinger og ganske enkelt styre Juno via skærmen med en finger. Den enkelte rute på et foderbord kan indstilles til flere fodringsrunder og i varierende afstand fra foderbordet.

Juno korrigerer automatisk den optimale afstand til foderbordet ud fra fodermængden på et givent sted. Det sikrer, at Juno skubber foderet korrekt langs hele fodergangen – selv når foderet ikke er jævnt fordelt, er det altid inden for køernes rækkevidde, fremhæver Lely.

Juno har desuden en kollisionsdetektor. Den sørger for, at foderskubberen stopper, så snart den støder på en forhindring.

Kollisionsdetektoren kan forsynes med en elektrisk puls. Pulsen er ikke skadelig for køer eller mennesker, pointerer Lely - men køer, der rører ved maskinen, afholdes fra at stå i vejen.

Faktaboks

Derfor hyppig foderskubning

  • Ifølge Lely stimulerer en øget foderskubningshyppighed til flere måltider og kan føre til 2.8 procent stigning i besætningens foderindtagelse.
  • Hvad automatisk malkning angår opmuntrer hyppig foderskubning køerne til oftere at besøge malkerobotten.
  • Det mindsker også omfanget af restfoder, og – i de tilfælde, hvor der ikke er plads nok til alle køer ved foderbordet – kan hyppig foderskubning reducere stress og aggression ved at sikre, at hver ko altid har foder inden for rækkevidde.
  • Automatisering af det tilbagevendende arbejde med at skubbe foder døgnet rundt reducerer også behovet for arbejdskraft og udgifter til brændstof betragteligt.

Kilde: Lely

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.