Lemvig vil nedrive 100 boliger

Lemvig Kommune sætter turbo under nedrivningen af gamle huse.

Lemvig Kommune har landets næstlaveste ledighed, og virksomhederne efterlyser ligefrem kvalificeret arbejdskraft. Herudover er der en flot natur, med både fjord og hav. Et rigt foreningsliv og billige huse.

Men Lemvig oplever i stedet, at folk flytter væk. I snit 200 om året – og et samlet tab på omkring 15-20 procent af indbyggerne, måske mere, indenfor de næste ti år.

"Vi har valgt at satse massivt på at rive gamle og forfaldne huse ned. I år er målet at fjerne 100 boliger og bygninger," fortæller Michael Seidelin Haustorp, der er planlægger i Lemvig Kommune, til Kristeligt Dagblad.

"Hvis vi fjerner et par dårlige huse, så er det måske lettere at få bedre huspriser på de øvrige, og samtidig giver det os mulighed for at sætte gang i noget områdefornyelse."

Det er især byerne Thyborøn, Harboøre og Nørre Nissum, der oplever stor fraflytning.

Lemvig Kommune er blandt de 16 såkaldte ”danske yderkommuner”, der er udpeget ud fra kriterier som lav erhvervsindkomst og svag befolkningsudvikling.

Ikke nok

Men at rive huse ned er ikke det, der vender udviklingen, lyder det fra Flemming Just, der er direktør for Sydvestjyske Museer og tidligere leder af Center for Landdistriktsforskning

"Det gør selvfølgelig kommunen kønnere, men det kommer ikke til at redde den. Udkantsproblematikken handler først og fremmest om, hvordan den økonomiske udvikling og beskæftigelsesmulighederne er i et område. Og især er det svært at trække de højtuddannede til yderkommunerne, hvor det ikke er nok at skaffe job til den ene, hvis et par eller en familie skal overveje at flytte dertil,” siger Flemming Just til Kristeligt Dagblad.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle