Lettelse i landbruget over glyphosat-godkendelse

Planteformand glæder sig over godkendelse af glyphosat for fem år. Vil have fokus på ’så lidt som muligt, så meget som nødvendigt’.

Mandag eftermiddag faldt der en tung sten fra Torben Hansens hjerte, da aktivstoffet glyphosat blev godkendt for fem år i EU. Torben Hansen er formand for Landbrug & Fødevarer Planteavl.

Resultatet af afstemningen var ventet med spænding, og det var absolut ikke givet på forhånd, at det skulle ende med et kvalificeret flertal for en godkendelse. Det var Tyskland, der endte med at skifte mening i forhold til tidligere afstemninger og stemte ja.

»Det er godt, at der er sikret et kvalificeret flertal til en forlængelse. Trist at så mange medlemslande ikke ville lytte til fagligheden fra Den europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet så vi skulle igennem så mange afstemninger,« siger Torben Hansen.

Ikke hvile på laurbær

Fem års forlængelse giver et pusterum, men der er ikke tid til at hvile på laurbærrene.

Han glæder sig over, at danske landmænd nu kan se fremad. De kommende fem år skal bruges til at arbejde med det faglige grundlag, så ukrudtsmidlet kan forlænges igen til den tid.

»Vi skal vise, at vi agerer forsvarligt. Vi er nødt til at sætte nogle rammer. Vi skal bruge en lille smule mere omtanke og kun sprøjte efter princippet ’så lidt som muligt, så meget som nødvendigt’«, siger han.

Ikke konsumafgrøder

Landbruget har allerede opfordret til, at man ikke sprøjter konsumafgrøder før høst. Det er også det, som Folketinget nu kræver.

Hvis ikke glyphosat var blevet godkendt, havde landbruget haft store problemer, mener Torben Hansen.

Det ville ikke bare føre til, at man sprøjter mere med andre sprøjtemidler. Det ville også have presset brugen af vinterafgrøder, frøafgrøder og meget andet. Reduceret jordbearbejdning ville blive meget vanskeligt.

»Man ville skulle jordbehandle meget mere, og det ville øge CO2-udledning og kvælstofudvaskning. Husdyrproducenter ville få lavere selvforsyningsgrad, og det ville føre til lavere indtjening«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle