L&F: Økologistrategi mangler nye initiativer og forsømmer eksisterende succes-indsatser

Regeringens nye økologi-strategi forsømmer muligheden for at understøtte en positiv udvikling for økologien i Danmark, mener L&F sammen med 12 andre organisationer.

Regeringens Strategi for Økologi, som netop er blevet offentliggjort, rummer kun et begrænset antal konkrete nye initiativer og penge til at fremme økologien.

Og det er skuffende og uforsvarligt, for dermed forsømmer regeringen muligheden for at sikre en positiv udvikling af øko-forbruget.

Det mener Landbrug & Fødevarer Økologi sammen med 12 andre organisationer i en fælles kommentar til økologi-strategien.

Det er Dansk Industri, Økologisk Landsforening, Forbrugerrådet Tænk, Danmarks Naturfredningsforening, Kost og Ernæringsforbundet, Dansk Vegetarisk Forening, Dansk Erhverv, Horesta, Biodynamisk Forening, Rådet for Grøn Omstilling, Plantebranchen og Madland, der er gået sammen med L&F.

De 12 organisationer påpeger blandt andet, at strategien ikke fastholder og sikrer "væsentlige eksisterende indsatser", der har været med til at drive udviklingen fremad. 

Her henvises der blandt andet til Det Økologiske Spisemærke. Det har vakt stor utilfredshed fra økologerne, at der i aftalen til finansloven for 2024 ikke er fundet nye penge til økologi - og de er heller ikke løftet i den nye økologistrategi.

I 2024 er der endnu ikke sat nye midler af til Det Økologiske Spisemærke, som viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på et spisested, der er økologiske. 

Mærket bliver af aktører betegnet som vigtigt for at nå målsætningen om en fordobling af økologien inden 2030, som er et mål fra landbrugsaftalen.

Færre penge

Organisationerne kritiserer desuden at strategien ikke adresserer en fast finansiering af til henholdsvis økologiforskning og innovation eller det eksportunderstøttende økologiarbejde.

Dertil er midlerne til markedsfremmeindsatser under Fonden for Økologisk Landbrug blevet reduceret væsentligt, påpeger organisationerne.

Dermed ligger investeringerne i det økologiske marked langt fra tidligere niveau, lyder kritikken, og det vil være svært at nå målsætningen om en fordobling af økologien inden 2030, som er et mål fra landbrugsaftalen og også en del af regeringsgrundlaget.

Fakta

Fordobling af det økologiske areal reducerer landbrugets klimaudledning med 0,5 millioner ton CO2e.

Det er et mål fra landbrugsaftalen og også en del af regeringsgrundlaget.

- Vi er skuffede over, at strategien ikke i langt højere grad rammer bedre plet i forhold til, hvilke centrale indsatser, der bør sættes i værk og hvilke af de eksisterende, der skal føres videre og styrkes for at nå målene. Jeg kan kun være uforstående overfor, at man blandt andet sparer det eksportunderstøttende økologiarbejde væk i Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen. Det er vigtige indsatser, som skal sikre, at der skabes afløb for flere økologiske varer i takt med at produktionen vokser, som man nu fjerner, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

Også hos Økologisk Landsforening er man uforstående over for regeringens prioritering.

- Regeringen er gode til at tale om ansvarlighed. Den nye økologistrategi er simpelthen det modsatte: uansvarlig. Hvis økologien skal nå de mål, som regeringen selv har sat sig. Økologien er et middel til at få et landbrug med et lavere klimaaftryk, mere natur, rent havmiljø, rent drikkevand og et godt liv til dyrene i landbruget, men økologistrategien leverer ikke, hverken på udbredelse eller udvikling af økologien, siger Louise Køster, forperson Økologisk Landsforening

/kold 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle