L&F: Afgifter er en syg tanke

Landbrugets egne planer om grøn omstilling skal nok virke. Det kommer afgifter aldrig til, mener L&F.

"Tanken om afgifter på klimagasser er en fuldkommen syg tanke. Det giver ingen effekt og kommer kun til at give en masse bureaukratisk bøvl", siger viceformand Thor Gunnar Kofoed og vender dermed tommelfingeren ned til klimavismand Peter Birch Sørensens afgiftstanker.

"Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at der på et tidspunkt kommer en afgift på klimagas, men jeg må bare konstatere, at når regeringen fjernede afgifterne fra den grønne skattereform før jul, så var det fordi, man havde indset, at det ville være alt for kompliceret og uden den ønskede virkning", fortsætter Thor Gunnar Kofoed.

Afgiftsfreaks

"Man bliver altså lidt træt, når man hører om de her afgifter, som om de var en åbenbaring. Jeg har talt med mange af de her afgiftsfreaks, men de kommer altid til kort, når deres ideer skal omsættes til praksis. Det eneste, man opnår, er at smadre mange af de små landbrug, og ved at plukke landmandens penge i afgifter kan han ikke investere i løsningerne".

"Når han så mener, at landmanden skal søge tilskud til løsningerne, så ved vi, at en stor del af afgiftspengene går tabt i systemet, og det er kun nogle få af løsningsmetoderne der kommer i brug, og derved en ultra dårlig og langsommelig klimaomstilling. Erfaringsmæssigt ved vi, at afgifterne kommer nogle år før tilskudsmodeller, og landmandens erfaring med de seneste investeringstilskud er så ringe, at kun de færreste vil springe på. Derefter vil en afgift kun resultere i stigende nedlæggelse af produktioner i Danmark, og det vil koste stor nedgang i eksportindtægter og tab af arbejdspladser".

L&Fs vej

"De her tilskudsmodeller, der i tanken skal kompensere nogle få, vil blive vildt komplicerede, og jeg er sikker på, at de dør i EU-bureaukrati, hvis vi overhovedet får lov. Det tvivler jeg i øvrigt også på", siger Thor Gunnar Kofoed.

I L&F har man valgt at gå en anden vej med en række forskellige tiltag, der skal sikre reduktion i udledningen af klimagas. Om en reduktion på 70 pct. i 2030 er mulig med landbrugets egne forslag er muligt, siger Thor Gunnar Kofoed.

"I den bedste af alle verdener, hvor vi ikke bliver plukket i afgifter, så tør jeg godt love en reduktion på 70 pct. Men det kræver f.eks., at vi får gode rammer for investeringerne, at de uproduktive jorder, der tages ud og eventuelt sælges til staten eller andre, stadig tæller med i landbrugets klimagas-regnskab. Ellers er vi lige vidt. Det samme gælder al den biomasse, som vi leverer. Som det er nu, så bryster byerne sig af at være grønne, fordi de får varme og anden energi fra vores biomasser gennem varme- og biogasanlæg. Men det er jo sådan set samfundet, der stjæler vores biomassers klimaeffekt. Husk på, at vores biomasse i dag leverer de største mængder af den vedvarende energi i Danmark. Vi kunne jo vælge at pløje det ned i stedet, så vi selv fik klimaeffekten af det ved kulstofopbygning i en årrække. Men det vil være enormt dyrt for samfundet".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle