L&F bekymret før tv-program: DR skal gøre tingene ordentligt

Når landbruget sprøjter markerne mod svampesygdomme, holder hospitalernes medicin mod svampeinfektioner op med at virke. Den historie bringer Danmarks Radio søndag, forlyder det. Udokumenteret, siger L&F.

Det er landbrugets skyld, når medicin mod svampeinfektioner hos mennesker ikke altid virker. Sådan lyder påstanden fra eksperter, som DR har valgt at sætte deres lid til i nyhedsudsendelsen 21-søndag i morgen.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i et nyhedsbrev til medlemmerne i dag.

Men DR har ifølge Lars Hvidtfeldt, viceformand for L&F, ikke været til bunds i problemstillingen.

»Min fornemmelse er, at DR har draget en konklusion, som forskerne ikke har draget, nemlig at der skulle være en direkte forbindelse mellem landbrugets brug af svampemidler og effekten af hospitalernes medikamenter«, siger han til LandbrugsAvisen.

Kun landbruget står for skud

DR har arbejdet med sagen i månedsvis, men L&F fik kun to dage til at svare på påstandene.

Ifølge Lars Hvidtfeldt har L&F ikke kunnet finde bekræftelse for, at tingene hænger sammen på den måde, DR fremstiller dem. Til gengæld har man fundet ud af, at mange erhverv bruger azoler, som er det udskældte aktivstof. De findes også i tøj, maling og byggematerialer med mere.

Hans fornemmelse er dog ikke, at disse erhverv er blevet hørt. 

»Jeg havde gerne set, at DR havde gjort sig mere umage med, hvad der er op og ned i stedet for at tænke, at når der er et problem for samfundet, så er det nok landbrugets skyld. Det er ikke en ordentlig måde at gøre det på«, siger han.

Mangler dokumentation

Lars Hvidtfeldt understreger, at ingen kender omfanget af brugen af azoler i andre erhverv, og ingen kender landbrugets reelle skyld i, at der er udviklet resistens mod lægemidler.

L&F har sagt til DR, at hvis der er et problem med de midler, landbruget bruger, så gør landbruget noget ved det. Men L&F accepterer ikke, at man kun anklager landbruget uden at foretage en ordentlig undersøgelse af tingene.

»Landbrug & Fødevarer kommer til at forfølge denne sag helt til dørs. For vi finder os ikke i, at landbruget skal have tæsk, når der ikke er ordentlig dokumentation«, understreger Lars Hvidtfeldt.

Svampemidler med azoler bruges blandt andet til at bekæmpe Septoria.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle