L&F: Branchen bakker op om vildsvinehegn

Vildsvinehegn langs grænsen skal beskytte den danske svineeksport mod afrikansk svinepest. Et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord vil få alvorlige konsekvenser for Danmark som helhed og for dansk griseproduktion i særdeleshed. Erhvervet kalder derfor initiativerne nødvendige. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Regeringen og Dansk Folkeparti har netop fremlagt 12 initiativer, der skal mindske risikoen for et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark.

Et af initiativerne er at opsætte et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse. Et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord vil få alvorlige konsekvenser for Danmark som helhed og for dansk griseproduktion i særdeleshed. Erhvervet kalder derfor initiativerne nødvendige.

Vildsvinene er en væsentlig årsag til de geografiske spring, der sker i spredningen af afrikansk svinepest i Østeuropa. Derfor møder initiativerne også ros hos det danske andelsselskab, Danish Crown, der er verdens største eksportør af grisekød:

"Desværre er afrikansk svinepest en reel trussel mod hele den danske produktion af grise. Og det kan virke voldsomt med et hegn langs grænsen, men der kan nærmest ikke gøres nok for sikre Danmark mod en sygdom, som dyrene vil lide under. Derfor er vi meget tilfredse med Miljø- og Fødevareministeriets omfattende initiativer for at beskytte den danske eksport af grisekød og ikke mindst de tusindvis af arbejdspladser på danske slagterier", siger Jais Valeur, CEO i Danish Crown.

Hos Landbrug & Fødevarer arbejder man på ethvert tænkeligt spor, der kan minimere risikoen for et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark. Ifølge organisationen vil hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud.

"Det vil ramme os ekstremt hårdt. Alene i de første tre måneder taler vi om milliarder i tabt eksport. Og det stopper ikke der. Der kan gå lang tid, før alle lande igen åbner op for dansk grisekød, og i mellemtiden risikerer vi at miste betydelige markedsandele. Vi taler om store tab for erhvervet med mærkbare konsekvenser for landets samlede økonomi", siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

"Vi bakker op med alt, hvad vi kan. Vi skal ikke have vildsvin ind i Danmark med det nuværende trusselsbillede, og det er nødvendigt at supplere jægerne og lodsejernes indsats med et vildsvinehegn. Vi har ikke råd til at lade være", siger Jens Munk Ebbesen.

Landbrug & Fødevarer roser også de øvrige initiativer fra Miljø- og Fødevareministeriet. Her i blandt at hæve bødestørrelsen væsentligt for overtrædelser, som medfører risiko for at bringe afrikansk svinepest til Danmark. Det kan for eksempel være ulovlig indførsel af fødevarer.

"n væsentlig årsag til, at vores beskedne nation kan levere så flotte eksportresultater, er vores høje niveau af fødevaresikkerhed og vores evne til at holde grisene fri fra epidemier og sygdomme. Sådan skal det blive ved med at være, og det er afgørende, at transportører – og alle andre for den sags skyld - overholder reglerne for smittebeskyttelse. Kombinationen af øget oplysning og større bøder er helt i tråd med vores indsats og anbefalinger" afslutter Jens Munk Ebbesen.

85 procent af griseproduktionen går til eksport, og mere end 120 lande importerer dansk gris. I alt skaber griseproduktionen beskæftigelse til mere end 33.000 personer i Danmark og leverer et årligt bidrag til BNP på 18-19 mia. kroner.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet ser andre lande også på muligheden for at opsætte hegn for at forebygge eller forhindre spredningen af afrikansk svinepest. Hegnet får ingen betydning for vejtransporten, og de berørte lodsejere kontaktes direkte af Landbrugsstyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle