L&F: Det skal ses i større sammenhæng

Den økologiske produktion skal ses i et langt større perspektiv, bemærker Landbrug & Fødevarer, efter svensk dødsdom over økologien.

Svenske forskere tager slet ikke højde for økologiens udvikling eller driftsmetoder, når de påstår at økologi vil være en katastrofe for miljøet og den fremtidige fødevareforsyning. Det siger Kirsten Holst Sørensen, som er økologichef i Videncentret for Landbrug.

»Vi synes for det første ikke, at det er klogt at sætte den ene fløj mod den anden, for det giver slet ikke mening. Man kan ikke sammenligne afgrøde for afgrøde. Den økologiske produktion skal ses som et sammenhængende system, der er båret af kredsløbet og det lange sigt - ikke den enkelte mark eller et deludbytte,« siger hun.

Kirsten Holst Sørensen bemærker som eksempel, at de svenske forskere slet ikke nævner dyrenes velfærd i den økologiske produktion, der er underlagt en række regler, som skal sikre en sund adfærd, frisk luft og daglig motion.

Produktionen udvikler sig

»Vores største problem med den svenske undersøgelse, er at forskerne ikke tager højde for, at den økologiske produktion udvikler sig. De sammenligner i stedet konventionelt med økologisk, som det ser ud nu,« siger økologichefen.

Ifølge de svenske forskere vil Sverige kun producere halvt så meget mad på deres landbrugsarealer, som de gør i dag, hvis de omlagde hele produktionen. Men Kirsten Holst Sørensen påpeger, at det økologiske landbrug i dag har stort fokus på at udvikle robuste afgrøder, som har en højere ydelse end i dag, og som kan skabe et større udbytte på sigt.

»Det er rigtigt, at vi har lavere udbytter på omkring 80 procent i markdrift på nogle afgrøder, og som skyldes, at vi vælger mere robuste afgrøder, som er mere modstandsdygtige, men igen det skal ses i forhold til hele bedriften og det samlede sædskifte. Et lavt udbytte af en afgrøde i en mark i år kan lægge op til et højere udbytte næste år med en anden afgrøde. Så den økologiske produktion giver ikke nødvendigvis altid lavere udbytter,« siger hun.

Hun nævner som eksempel, at den økologiske ægproduktion bare over de seneste ti år er ved at være på linje med den konventionelle.

Andre driftsmetoder

Økologichefen er ikke i tvivl om, at de økologiske skal fortsætte deres arbejde med at udvikle bæredygtigheden af deres produktion og nævner bl.a. at de lige nu arbejder på, hvordan de kan producere mere danskproduceret protein på bæredygtig vis, så de slipper for at importere soja.

Kirsten Holst Sørensen afviser dog forskernes påstand om, at et økologisk landbrug udleder mere end et konventionelt.

»Der kan være afgrøder i det økologiske sædskifte, som udleder mere end det konventionelle, men til gengæld tilrettelægges sædskiftet, så de efterfølges af andre afgrøder som optager det overskud, der bliver af næringsstoffer. I økologien har vi ikke råd til at miste næringsstoffer, driftsformen gør at vi netop skal passe godt på dem. Så det holder ikke, når forskerne siger, at man generelt udleder mere kvælstof fra et økologisk sædskifte end et konventionelt,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle