L&F-direktør om gentagne IT-problemer hos Landbrugsstyrelsen: Det kører ad pommern til

Fejlene i statens IT frustrerer både landmænd og konsulenterne, og hos L&F er buskabet klart: De gentagne fejl er helt urimelige og skal fikses før den nye landbrugsreform.

- Det er dybt problematisk og på ingen måde acceptabelt, at Landbrugsstyrelsen har så ustabilt et IT-system.

Sådan tordner direktør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring.

Udbruddet er affødt af de gentagne problemer med Landbrugsstyrelsens IT. 

En del ansøgere oplevede denne uge, at de ikke kunne indsende deres ansøgning om pleje af græs- og naturarealer. 

Der er dog lige nu også generelt fejl i Tast Selv, der blandt andet har skabt problemer for ansøgere til tilskud til privat skovrejsning. Det har blandt andet HedeDanmark bemærket, der kalder det en "lille katastrofe" og at styrelsen "tager klimaet som gidsel". 

Kritikken er Niels Peter Nørring enig i. Han er træt af de gentagne fejl i statens IT.

- Det er mere reglen end undtagelsen, at ansøgningsrunderne bliver forstyrret. Og det er ikke kun én ting, men forskellige ting: Nedbrud, langsomme systemer, fejl og at der er manglende adgang, siger Niels Peter Nørring.

- For os er det helt essentielt, at der ikke er ansøgere, der kommer i klemme. Og så stiller vi altså også vores rådgivere i en helt urimelig situation. Vi har hørt fra både medlemmer og specielt konsulenter, at de er dybt frustrerede. De arbejder under helt urimelige vilkår og kan ikke planlægge deres tid, når de ikke kan håndtere ansøgningerne i statens IT-platforme. 

Bekymret for 2023

Landbrugsstyrelsen håber at fikse fejlen i Tast Selv, og vil derefter i næste uge genåbne i hvert fald ansøgningen om pleje af græs, der lukkede onsdag aften.

Hvilket er en selvfølge ifølge Niels Peter Nørring, der mener, at kan en ansøgningsrunde ikke gennemføres må man naturligvis give ansøgere og konsulenter en chance mere.

Han påpeger også, at organisationen holder skarpt øje med Landbrugsstyrelsens IT. 

- Lige om lidt står vi over for en ny landbrugsreform, der starter efter nytår, og der har vi brug for, at der er IT, der virker, og det skal virke fra dag ét - og det har vi sagt til Landbrugsstyrelsen i meget lang tid, siger Niels Peter Nørring.

- Det er styrelsens opgave, at få det her til at fungere. Der er masser af platforme hos landmændene og de store virksomheder, der virker, men det kører ad pommern til med Landbrugsstyrelsens IT-systemer. Så de skal have de rigtige folk til at sætte det her op, teste det i god tid og stress-teste det. 

Der er sat 99,9 millioner kroner plus renter af til at udvikle fundamentet for Landbrugsstyrelsens it-systemer, så det er klar til at håndtere alle de ændringer, som den kommende landbrugsreform i EU medfører i 2023.

Det er 32,6 millioner kroner mere end de 67,3 millioner kroner, som styrelsen oprindeligt havde budgetteret med til det it-projekt, som har fået navnet 'CAP2020 IT Fundament'.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle