L&F-fokus i 2019: Bæredygtighed, valg, rammevilkår og image

Rammevilkår, robust økonomi, bæredygtighed og folketingsvalg er ledetrådene for Landbrug & Fødevarer i 2019.

Af Morten Høyer, direktør for politik og kommunikation, Landbrug & Fødevarer.

Først og fremmest rigtig godt nytår til jer alle.

Den største opgave i 2018 dukkede uventet op, da himlen ikke åbnede for sluserne i flere måneder hen over sommeren. Den værste tørke i hundrede år ramte Danmark, ødelagde høsten og underminerede økonomien hos mange landmænd.

Landbrug & Fødevarers indsats for en tørkepakke var massiv. Jeg vil påstå, at langt, langt den største del af forslagene til dispensationer og kompensation kom fra Axelborg. Meget kom igennem, så det var muligt at drive landbrug under de svære betingelser, men desværre levede politikerne ikke helt op til det, der blev stillet i udsigt, da det kom til den økonomiske del, hvor EUs statsstøtteregler spændte ben for os. Både medlemmer og vi ansatte var ærgerlige over resultatet. Til gengæld sluttede vi året godt af med betydelige sejre i finansloven, der fjernede den afgift på foderfosfat, kun Danmark var ramt af. Samtidig får vi bedre forhold for de stærkt tiltrængte generationsskifter med ændrede regler for sælgerpantebreve. Også prioritering af eksportstøtte er værdsat. Det er mærkesager, som L&F har kæmpet for i flere år, og hvor Dansk Folkeparti spillede en afgørende rolle for at få forslagene igennem.

Politikerne nedsatte i forbindelse med tørkepakken en ekspertgruppe, der skal se på mulighederne for overordnede forbedringer af rammevilkårene i dansk landbrug og gøre landbrugets økonomi mere holdbar. Vi er spændte på, hvad arbejdet kan føre til, og vi vil spille ind med viden og faglighed.

Valgåret 2019

Når vi kigger ind i 2019, kigger vi på et valgår med caps lock på VALG. Vi skal sætte kryds til Folketinget og sammensætte et nyt Europa-Parlament.

Landbruget er desværre et erhverv, der deler det politiske Danmark. Den risiko er ikke mindre under valgkampene. Vi er klar til at gå i dialog og forsøge at trække diskussionerne i en konstruktiv retning i valgugerne.

Lige siden valget i 2001 har udlændingepolitik domineret vælgernes prioriteringer. Det ændrer sig. Klima og miljø topper bekymringslisten hos danskerne, afslører de seneste meningsmålinger.

Derfor kommer vores fortælling om landbruget og fødevarebranchen i de seneste år under pres. Vi kæmper videre for at få bedre rammevilkår såsom afskaffet pesticidafgift og vandplaner med et korrekt fagligt grundlag. Men med det stærkere og stærkere fokus på klima og miljø kan kampen lige så vel handle om at undgå ødelæggende ny regulering. Og de fremtidige politiske sejre vil komme ved at fremlægge forslag med en dobbelt bundlinje. Det vil sige, at det både er en gevinst for miljøet, men også en økonomisk gevinst for erhvervet.

Stempler ind i grøn dagsorden

Derfor stempler Landbrug & Fødevarer endnu mere offensivt ind i dagsordenen om bæredygtighed i 2019. Vi er allerede i gang med cirkulær bioøkonomi, forskning og udvikling i brug af nye afgrøder, minivådområder og så videre.

Vi gør det også ganske simpelt, fordi der er forretningsmuligheder i det. Forbrugerne efterspørger grønne og bæredygtige produkter. Dem er vi klar til at levere. Meget afhænger af den gode innovation, Seges leverer, for selv om vi kan have et mål om mere bæredygtighed, har vi i dag ikke nødvendigvis de rette, grønne værktøjer.

Vi prioriterer også fra i 2019. Landbrug & Fødevarer har i mange år siddet tungt på tronen på Folkemødet med de mest velbesøgte arrangementer – sidste år eksempelvis besøg af H.K.H. Prins Joachim. Vi har været stolte, og indsatsen har betalt sig.

Men i 2019 vælger vi Folkemødet fra. Grunden skal findes i Landbrugspakken. Landbrugspakken sikrede os stærkt tiltrængte bedre rammevilkår. Vi forpligtede os dengang til at kompensere for øgede muligheder for gødskning ved at mindske kvælstofudledningen med frivillige indsatser som minivådområder og andre tiltag. Vi skal levere det, vi lovede. Den regning påtager vi os ved at betale for de oplandskonsulenter, der rådgiver om minivådområder. En stor del af pengene finder vi ved ikke at være på Folkemødet 2019. Samtidig sikrer vi, vi fortsat kan prioritere vores andre image- og åbenhedsprojekter over for danskerne som Åbent Landbrug, Skoletjenesten, Spor i Landskabet og så videre. Helt centralt står den nye udgave af vores omdømmekampagne, hvor vi i 2019 spiller ind med nye fascinerende fortællinger, der øger muligheden for at få befolkningens og politikernes opbakning til vores ønsker.

Derudover er der utallige tiltag og politisk arbejde, jeg ikke har plads til at nævne: Eksportfremstød, tiltag mod afrikansk svinepest, Brexit og EUs fælles landbrugspolitik er blot få pluk. Jeg kunne fortsætte i det uendelige. L&F er klar til endnu et år med kamp for erhvervet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle