L&F-formand langer ud efter nye ammoniak-krav

Dansk landbrug har reduceret ammoniakudledningen med 21 pct fra 2005 til 2020. Alligevel skal der findes nye reduktioner, og det kritiserer L&F-formand Martin Merrild.

Det er "nærmest surrealistisk", at landbruget skal finde nye måder at reducere sin ammoniakudledning på.

Sådan lyder meldingen fra formand Martin Merrild, Landbrug & Fødevarer, efter regeringen mandag har præsenteret nye reduktionstiltag, som et udvalg har anbefalet.

Det, der for formanden op i det røde felt, er, at Danmark for år tilbage satte et reduktionsmål, som var langt større end det europæiske gennemsnit.

Hvor Danmark lovede at reducere sin ammoniakudledning med 24 procent, lovede Tyskland at reducere med bare fem procent, mens gennemsnittet i Europa lå på seks procent.

"Havde Danmark kun været tre gange så ambitiøse som EU-gennemsnittet havde vi præsteret over målsætningen", påpeger Martin Merrild og fortsætter:

"På den baggrund er det nærmest surrealistisk, at der nu skal finde yderligere reduktioner".

skal kompenseres

For formanden og Landbrug & Fødevarer handler det nu om at sikre, at danske landmænd bliver holdt skadesløse økonomisk.

"Landbrug & Fødevarer vil kæmpe for, at erhvervet holdes skadesløs og kompenseres økonomisk for de tiltag, der eventuelt efterfølgende måtte blive besluttet i den politiske proces", siger Martin Merrild og tilføjer:

"Det kan enten være ved direkte kompensation for udgifter til investeringer, drift og administration i forbindelse med de konkrete ammoniaktiltag eller i form af lettelser i andre byrder for erhvervet".

kommer fra udlandet

I stedet for det hjemlige fokus, bør Danmark i stedet fokusere på at højne ambitionsniveauet i resten af Europa, mener formanden.

”Det er vigtigt at holde fast i, at cirka 60 procent af det kvælstof – inklusive ammoniak – der afsættes på det danske landareal kommer fra udenlandske kilder", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Derfor må ambitionen være, at Danmark engagerer sig for at højne det fælles ambitionsniveau i EU. Det er vejen til både at mindske påvirkningen effektivt og sikre dansk landbrug lige konkurrencevilkår".

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle