L&F går videre med mulig retssag mod staten om efterafgrøder

L&Fs advokat anbefaler at gå videre mod eventuel retssag mod staten i sagen om efterafgrøder. Det kom frem på landsformandsmøde mandag.

Døren til et muligt retsopgør mod staten i sagen om det heftige efterafgrødekrav, blev mere end åbnet på klem, da Landbrug & Fødevarer mandag holdt landsformandsmøde.

På mødet forklarede L&Fs advokat Håkun Djurhuus nemlig, at han ser det som vanskeligt, men ikke umuligt at vinde en sag om efterafgrødekravet, regeringen har pålagt landbruget.

Drøftelsen var lige, hvad bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer havde brug for, mener formand Martin Merrild.

"Det gik efter planen, og vi fik den grundige gennemgang fra vores advokat, som vi har haft brug for, men som af praktiske årsager ikke har kunnet finde sted før nu", siger Merrild.

besluttes endeligt til september

Ifølge advokat Håkun Djurhuus skal Landbrug & Fødevarer hænge sin juridiske hat på at finde sager, hvor landmænd bliver særligt hårdt ramt af efterafgrødekravet. 

Den jagt begynder nu, ligesom det skal undersøges, om en sag mod det seneste efterafgrødekrav kan puttes ind i Bæredygtigt Landbrugs retssag mod vandplanerne, som L&F er biintervernient i, forklarer Martin Merrild.

"Nu bliver der lavet en procesplan, og så skal arbejdet igang med at finde de her særligt hårdt ramte cases. Herefter skal der tages en beslutning på bestyrelsesmødet til september, om vi skal starte den egentlige retslige proces", siger han og fortsætter:

"Vi skal dermed stille og roligt holde fast i vores plan med, at der er flere spor at følge. Der er det juridiske spor, men også det politiske, både lokalt og nationalt, hvor der fortsat skal være fokus på vandplansregimenet her i landet".

"Det juridiske skal behandles grundigt og seriøst, og vi har en stærk spiller i Håkun Djuurhus, men det må ikke nedsætte styrken af det arbejde, der laves politisk. Det er så vigtigt, at man ikke bruger al energien på at snakke jura".

ville gerne have håndteret frustration bedre

I ugerne op til, at Håkun Djurhuus skulle præsentere sin anbefaling, var et firkløver af formænd ude og annoncere, at de vil sætte gang i deres egen juridiske undersøgelse.

Martin Merrild har ikke lyst til at kommentere, om firkløveret foregreb tingenes gang ved at komme med meldingen, inden de havde hørt Djuurhus' vurdering.

"Det er der sagt nok om nu, synes jeg. Der er en voldsom frustration ude ved landmændene, og det forstår jeg. Det ville jeg gerne, at vi kunne have håndteret bedre", siger formanden og fortsætter:

"Havde vi kunnet holde bestyrelsesmøde for en måned siden, som det egentlig var meningen, så havde vi været foran. Det kunne ikke lade sig gøre, men nu fik vi endelig den drøftelse, vi havde behov for".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle