L&F: Hjælp til landbruget er også hjælp til bankerne

Landbruget har akut behov for en hjælpepakke – også bankernes overlevelse afhænger af erhvervets indtjening. Det er budskabet til Folketingets Erhvervsudvalg, når L&F i dag er i foretræde.

»Krisen i landbruget er ikke kun landbrugets problem. Det er også samfundets problem og det er den finansielle sektors problem. Derfor kan det kun gå for langsomt med handling, der kan forbedre landbrugets rammevilkår og indtjening.”

Det er budskabet, når Landbrug & Fødevarer med formand Martin Merrild i spidsen i dag er i foretræde i Folketingets Erhvervsudvalg om landbrugets økonomiske situation.

 

Krise eksploderet

På foretrædet vil Landbrug & Fødevarers deputation pege på det akutte behov for et løft af landbrugets indtjening.

Uden bedre indtjeningsmuligheder for landbruget, er der stor risiko for, at ikke bare landmænd men også nogle lokale banker med store udlån bundet i landbruget, risikerer at komme i problemer med deraf følgende næsten uoverskuelige konsekvenser for lokalsamfund.

 

Holdt hånden under

»Når krisen nu er kommet så hårdt og hurtigt skyldes det bl.a., at bankerne har været villige til at holde hånden under mange af de landmænd, som kom i økonomisk uføre allerede i 2008 og 2009. Da afregningspriserne steg, håbede bankerne helt naturligt på, at de ikke behøvede realisere de nedskrivninger de allerede havde foretaget. Men en del af de bedrifter har kun lige været oppe og snuse til sorte tal i årene efter,« siger Lone Saaby, direktør i Landbrug & Fødevarer.

»I bagklogskabens lys burde der nok være sket en afklaring af deres situation for længst.«

 

Husk Ruslandspakken

»Det haster derfor med handling, som kan forbedre landbrugets rammevilkår - og dermed også udsigterne for de pengeinstitutter, der er afhængige af landmændenes skæbne,« siger Lone Saaby.

»Derfor vil vi igen argumentere for, at politikerne beslutter at realisere de forslag, vi har fremsat i vores Ruslandspakke” fra december,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

 

FAKTA

Her er de 10 punkter i Ruslandspakken (pkt. 9 er allerede realiseret)

1. Totalstop for nye byrder. Bl.a. bør kravet om reduktion af udledningen af ammoniak på 24 pct. for Danmark i 2020 set i forhold til 2005 droppes.

 

2. Stop dyr og bureaukratisk lovgivning. Lov om hold af malkekvæg rummer så mange krav til indretningen af stalde, at det vil tvinge mange mælkeproducenter til at nedbringe produktionen eller lukke. De mest omkostningstunge overgangsordninger for sengebåse og ædepladser i loven bør udskydes i tre år.

 

3. Ny investeringsordning til generationsskifte og investeringer. Der etableres en ny investeringsordning, enten i regi af Vækstfonden eller Landbrugets Finansieringsbank, som skal være med til at løse finansieringsudfordringerne i landbruget, ikke mindst i husdyrproduktionen.

 

4. Regeringen opfordres til at matche det danske harmonikrav for slagtegrise på 1,4 dyreenheder pr. hektar jord med EU-niveauet på 1,7 dyreenheder. Dermed kan et svinelandbrug få lov til at sprede mere gødning fra dyrene ud på egne marker og undgå store udgifter til at køre dyregødning bort og indkøbe kunstgødning.

 

5. Udnyt kapaciteten i eksisterende staldanlæg fuldt ud. Det skal være muligt at opdrætte flere dyr inden for samme miljøtilladelse uden at udarbejde en VVM-redegørelse. Det giver mulighed for med det samme at øge produktionen af råvarer.

 

6. Rul overimplementerede EU-regler tilbage. L&Fs analyser viser, at 9 direktiver og 2 forordninger er overimplementeret med milliardudgifter til følge, som er lig med tabt konkurrenceevne.

 

7. Tyvstart »målrettet miljøregulering«. Ifølge aftalen om en vækstplan for fødevarer skal de første elementer af den nye målrettede dyre- og arealregulering indfases fra 2016. L&F foreslår, at den målrettede regulering tyvstartes ved at give mulighed for at gøde mere under kontrollerede forhold fra 2015. Den samlede gevinst vil være mellem 1,5 mia. og 2 mia. kr. ved de nuværende kornpriser.

 

8. Moderniseringstilskud til staldanlæg. L&F anbefaler, at 400 mio. kr. fra landdistriktsprogrammet går til tilskud til projekter, som handler om modernisering, dyrevelfærd, samt investeringer i nye grønne teknologier på landbrugsbedrifter. Kombineres med en tidsfrist for kommunernes miljøgodkendelser på to en halv måned.

 

9. Hårdere pres for EU-hjælp til oplagring af svinekød. Det er et kendt instrument, som kan tage trykket af overskuddet på markederne og lægge en dæmper på de faldende kødpriser, til markedet retter sig. (Er realiseret takket være fødevareminister Dan Jørgensen)

 

10. Giv hurtig hjælp til at åbne nye eksportmarkeder. L&F vil bede regeringen styrke indsatsen for at åbne nye eksportmarkeder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle