L&F: Kina forventes at fordoble import af grisekød i 2019

Kinesernes produktion af grisekød er underdrejet af afrikansk svinepest. Det kræver import i enorme mængder, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Kina vil formentlig fordoble sin nettoimport af grisekød i 2019. Det vurderer Landbrug & Fødevarer i en ny analyse.

”Vi vurderer, at kineserne vil gå lidt ned i forbrug, men de vil også have behov for import”, fortæller Finn Christensen, statistikchef i Landbrug & Fødevarer.

Hvor meget er usikkert, men Kina vil forventeligt som minimum importere 1 mio. tons ekstra grisekød i 2019. En fordobling i forhold til 2018, lyder vurderingen.

Baggrunden for importbehovet er den massive spredning af afrikansk svinepest i det enorme land, hvilket forårsager stor nedgang i den lokale produktion og deraf følgende behov for import.

Det samlede fald i den lokale produktion i Kina ventes at være helt op mod 6-7 mio. tons, vurderer Landbrug & Fødevarer. Ud fra det forventer man altså, at importbehovet fordobles til 2 mio. tons i 2019.

4 gram per kineser kan rykke hele Danmarks eksport

Når det øgede importbehov ikke en-til-en følger nedgangen i produktionen, skyldes det, at nogle forbrugere som følge af de højere priser vil efterspørge mindre grisekød eller vælge andre kødtyper som for eksempel fjerkrækød, påpeger Finn Christensen.

”Kina er på mange måder et enormt land. Man skal tænke på, at der bliver produceret og slagtet 700 mio. grise hvert år i Kina. Det er tæt på halvdelen af den globale produktion af grisekød. Hvis blot hver kineser spiste 4 gram grisekød mere (eller mindre) hver dag, svarer det omtrentligt til Danmarks samlede eksport af gris”, siger han.

”Danmarks samlede eksport af grisekød er årligt på omtrentligt 2 mio. tons. Og det er vel at mærke inklusiv de levende, hvilket hovedsageligt er smågrise til Tyskland og Polen. Så stigningen på 1 mio. tons svarer til halvdelen af Danmarks samlede eksport af gris”, forklarer statistikchefen om de enorme mængder.

”Der er lidt usikkerhed vedrørende omfanget af den samlede produktion af grisekød i Kina. USDA, det amerikanske landbrugsministerium har netop offentliggjort deres prognose for den kinesiske produktion. De vurderer den til 54 mio. tons slagtevægt i 2018. Det tal er formentlig i den høje ende, men ingen kender det faktiske tal. Vi vurderer, at den samlede opgørelse uden ben er noget lavere – hvor meget lavere er svært at sige noget om, men opgørelsen fra USDA giver en god indikation af omfanget og udviklingen”, siger han.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle