L&F kritiserer nyt krav til landbruget: "En kæberasler"

L&F-formand Martin Merrild kritiserer nye kvælstofkrav fra regeringen.

Når der med nye kvælstofkrav fra regeringen kan anvendes mindre handelsgødning, bliver det dyrt for erhvervet.

Derfor er der også "helt ubegribeligt, at EU presser Danmark til at gennemføre sådan et forslag midt under coronakrisen".

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild i en pressemeddelelse, efter Miljø- og Fødevareministeriet torsdag eftermiddag har præsenteret nye stramninger, der skal reducere landbrugets udledning af kvælstof til vandmiljøet.

Kæberasler

Ifølge beregninger fra Seges vil de nye krav koste landbruget mellem 100 og 200 mio. kr. om året. 

Samtidig vil det for mange landmænd betyde træk i kvælstofkvoten, fordi tiltaget allerede skal træde i kraft 1. august i år, lyder det fra Martin Merrild.

"Det er urimeligt at skulle håndtere så store ændringer med under to måneders varsel", siger formanden, der desuden kritiserer, at der mangler faglighed bag indgrebet:

"Det er noget af en kæberasler for dansk landbrug at skulle betale en uventet regning i en trecifret millionklasse".

langsomme myndigheder

Formanden påpeger desuden, at det er myndighederne, ikke landmændene, der har bremset hele processen omkring de minivådområder, der skulle reducere kvælstofudledning.

Fra Landbrugspakkens indførelse i 2016 er der gået knap fire år, før ordningen for alvor er oppe i omdrejninger.

"Det efterslæb, der måtte være i at nå indsatserne i de kollektive virkemidler fra fødevare- og landbrugspakken, skyldes først og fremmest en ufattelig dårlig forberedelse og administration af minivådområde-ordningen fra myndighedernes side. Landmændene har været klar. Myndighederne har ikke", siger formanden, der desuden påpeger den regnefejl, som Aarhus Universitet stod bag, og som reducerede udledningen med 3.000 tons i 2018:

"Vi er på rette vej med reduktion i kvælstofudledningen, og derfor er tiltagene gedigne uberettigede smæk til landbruget. Udledningen af nitrat er faldende og lavere end hidtil antaget. Aarhus Universitet indrømmede i februar, at de har målt forkert i årevis".

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle