L&F: Medie brugte fejlfyldt studie i faktatjek af landbruget

TV 2 har brugt et stærkt kritiseret studie og fejlagtige konklusioner i et 'faktatjek' af landbrugets klimaudledning.

Dansk landbrug er ikke blandt de mest klimavenlige i verden, når man medregner foderimport. Sådan lyder det i en artikel på TV2.dk.

Men det er baseret på fejlagtige og forkerte påstande, skriver Landbrug & Fødevarer.

Tirsdag udgav TV 2 en artikel, hvor man ville faktatjekke, om dansk landbrug er verdens mest klimavenlige, som Nye Borgerliges Pernille Vermund påstod i en partilederrunde.

TV 2 konkluderer, at det er Danmark ikke, hvis man medregner foderimport.

Bruger fejlfyldt rapport

Baggrunden for TV 2’s konklusion er en rapport lavet af IFRO, en del af Københavns Universitet, hvor man kigger på to studier, der på hver sin måde analyserer landbrugets klimaaftryk og sammenligner med andre lande.

Det ene er det anerkendte studie Lesschen et al. (2011), hvor dansk landbrug er placeret som det mest klimaeffektive land i Europa målt per produceret enhed ift. mælkeproduktionen, nummer to i oksekødsproduktionen og nummer syv i grisekødsproduktionen.

Det andet studie er Weiss og Leip (2012), hvor billedet af dansk landbrug ser værre ud - angiveligt fordi man har medregnet importen af soja til foder.

Der er dog flere fejl i TV 2’s artikel, som de stadig ikke har rettet på trods af flere henvendelser fra Landbrug & Fødevarer, skriver koncernen.

Betydelige fejl

Det ene studie, det af Weiss og Leip (2012) er blevet stærkt kritiseret af forskere.

Aarhus Universitet har kritiseret studiet for at indeholde 'meget betydelige fejl', og at 'resultaterne ikke er retvisende'. På samme måde har Københavns Universitet beskrevet, at der er flere mangler i studiet. Blandt andet at kvælstofudskillelsen sættes alt for højt. Der er heller ikke taget højde for, at landene i Europa har forskellig håndtering af husdyrgødning, hvilket har stor betydning for klimaet.

Flere har derfor efterfølgende angivet Lesschen et al. (2011) som det mest retvisende studie at bruge - altså dét studie, der placerer Danmark i den absolutte top.

Begge studier medregner sojaimporten

En af TV 2's pointer er, at hvis man medregner importen af soja til dyrefoder, så er er danskproducerede fødevarers klimaaftryk væsentligt dårligere end EU-gennemsnittet. Det skriver de på baggrund af en påstand om, at Lesschen et al.-studiet ikke medregner effekten af importeret soja. Men det er forkert ifølge L&F.

Begge studier medregner de direkte udledninger af sojaimport.

"Det har Landbrug & Fødevarer fået bekræftet af forskere fra flere af landets store universiteter, der står bag analyser af netop disse to studier", udtaler Niels Peter Nørring, områdedirektør i L&F i en pressemeddelelse.

Ikke rettet endnu

Landbrug & Fødevarer har præsenteret deres saglige kritik for TV 2, men mediet har endnu ikke rettet meget i artiklen.

"Egentlig kunne TV 2 også bare have læst hele den rapport, de henviser til. IFRO skriver selv i rapporten, at studiet fra Weiss og Leip er blevet korrigeret efterfølgende. Det kræver, at man læser helt frem til side 52 – og det er måske for meget at forvente", udtaler Niels Peter Nørring fra L&F, der kalder artiklen 'ekstremt kritisabelt'.

"Danske landmænd er nogle af verdens mest klimaeffektive, men dermed ikke sagt, at vi er nået i mål. Vi arbejder hver dag på at blive endnu bedre, og vores vision er klar: Vi vil være klimaneutrale senest i 2050".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle