L&F: Ministeren giver et forvrænget billede af dansk griseproduktion

Rapport fra Fødevarestyrelsen vedrørende dyrevelfærd i svinestalde giver ikke retvisende billede af virkeligheden, mener Landbrug & Fødevarer.

Fødevareministeriet har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor der varsles stramninger i dyrevelfærdskontrollen. Men det er et forvrænget billede af virkeligheden, mener Seges Svineproduktion.

I en pressemeddelelse udsendt fredag eftermiddag kritiserer fødevareminister Mogens Jensen danske griseproducenter for ikke at passe godt nok på deres grise, skriver Landbrug & Fødevarer selv i en pressemeddelelse.

Pressemeddelelsen bygger på netop offentliggjorte tal fra Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontrol, hvor 300 særligt udpegede besætninger er blevet kontrolleret. De har dermed kigget steder, hvor der forventes at være udfordringer.

Derfor giver udmeldingen fra ministeriet et forvrænget billede af virkeligheden, lyder det fra SEGES Svineproduktion.

"Når man læser Fødevarestyrelsens rapport, får man det indtryk, at omkring en tredjedel af de danske griseproducenter ikke har styr på at håndtere deres dyr. Det er selvfølgelig ikke i orden, hvis der er dyr, der ikke er håndteret korrekt, og én er en for meget. Men når det er sagt, så er det meget få dyr, vi taler om her”, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion og fortsætter:

"Hver dag knokler danske griseproducenter for at hæve barren, og vi har et højt niveau af dyrevelfærd, som på flere områder får længere en EU-lovgivningen. Ser vi på tal fra DANISH, hvor uafhængige kontrollører laver dyrevelfærdskontroller i danske grisestalde, kan vi se, det er under en promille, der burde have været håndteret anderledes".

Ude af proportioner

Ifølge Christian Fink Hansen er den linje, Fødevarestyrelsen lægger, alt for skrap i forhold til, hvordan virkelighedens verden ser ud.

"Det er helt ude af proportioner, når ministeren siger, at der er ”for mange grise, som ikke har det godt nok”. Det er danske griseproducenters ansvar at have styr på tingene, men der er stor forskel på de overtrædelser, Fødevarestyrelsen har med i deres rapport. Det kan være alt lige fra ikke at kunne fremvise dokumentation for en behandling, til at en gris, som burde have været aflivet, ikke er blevet det. Det sidste er selvfølgelig uacceptabelt, men det er fejlagtigt at stryge en tredjedel af alle griseproducenter over en kam", siger Christian Fink Hansen.

I Fødevareministeriets pressemeddelelse fremgår det også, at der er sket en stigning i antallet af politianmeldelser til griseproducenter som følge af forkert håndtering af syge eller tilskadekomne dyr.

"Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt med stigningen i politianmelder. Det er vi naturligvis ikke tilfredse med, og det er noget, vi tager alvorligt i branchen. Men det er vigtigt at understrege, at vi har et højt niveau af dyrevelfærd i erhvervet”, siger Christian Fink Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle