L&F: Ny ulvegruppe må i arbejdstøjet hurtigst muligt

Hurtigtarbejdende, fagligt udvalg under Vildtforvaltningsrådet skal udarbejde ny forvaltningsplan for ulven.

“Vi vil have et land, hvor man kan have husdyr gående ude. Det er vores udgangspunkt og det vil vi fra Landbrug & Fødevarers side holde helt fast i”.

Det siger godsejer Frederik Lüttichau, medlem af det rådgivende Vildtforvaltningsråd, i anledning af, at rådet har genoptaget arbejdet med forvaltningsplanen for ulve efter valget og regeringsdannelsen.

Ny ulvegruppe

Rådet mødtes for få dage siden og på dagsordenen var bl.a. kommissoriet for den nye, faglige ulvegruppe, som skal nedsættes om kort tid og som i den kommende tid skal arbejde med at revidere forvaltningsplanen for ulv.

Vildtforvaltningsrådet formand Jan Eriksen har på forhånd lagt op til en såkaldt adaptiv forvaltningsplan, som løbende kan tilpasses den aktuelle situation.

Fra Landbrug & Fødevarer er indspillet til det nye udvalgs arbejde, at man nu må have en klar definition af, hvad en problemulv er - og hvad man gør ved den, når den er der.

Der skal også arbejdes med hegning, skræmsler, hyrdehunde, æsler, nye virkemidler - og med tilskud og erstatninger.

“Det er utrolig vigtigt, at landmændene føler sig støttet i den her proces”, siger Frederik Lüttichau.

Savner forståelse

Frederik Lüttichau mener grundlæggende, der mangler forståelse for landmændenes situation som den befolkningsgruppe, der møder ulven først og på nærmest hold.

“Vi skal have forklaret bedre, hvordan det er for landmændene: De føler et kæmpestort ansvar for deres dyr. Det at finde dem halv- eller heldøde efter et ulveangreb vækker voldsomme følelser”.

Task force ulv

Fra Landbrug & Fødevarers side foreslås det også, at der nedsættes en »Task force ulv«, evt. under Naturstyrelsen, som skal indsamle viden om ulveangreb og om hvilke skræmsler, der virker.

Den skal kunne bemyndige en særlig, faglig konsulent til at skyde problemulve, når en sådan er udpeget.

 

Nyt udvalg

Den nye ulvegruppe vil blive sammensat snarest efter indstilling fra organisationerne, der er medlemmer af Vildtforvaltningsrådet.

Til forskel fra den gamle ulvegruppe bliver den sammensat af fagfolk og embedsmænd i håb om, at bølgerne i en sådan gruppe vil gå knap så højt som i den gamle, hvor modsætningerne var så indædte og store, at man måtte opgive at nå frem til et fælles udspil.

Arbejdet skal i gang hurtigst muligt og bør gennemføres som en hasteopgave, står det til Frederik Lüttichau.

Kan ikke vente

“Vi er allerede blevet forsinket af folketingsvalget, hvilket var rigtig ærgerligt. Men nu kan det ikke vente længere. Vi har løbende problemer med ulveangreb og forudser flere. Så stiger presset. Og hvis man ikke får tænkt sig om, kan der blive truffet nogle dumme beslutninger med selvtægt, som ingen af os ønsker. Derfor skal det her gå stærkt”, siger Frederik Lüttichau.

Det er endnu ikke meldt ud hvem, der kommer til at sidde i den nye ulvegruppe - heller ikke fra Landbrug & Fødevarer.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle