L&F om ny force majeure-ordning for efterafgrøder: Det er på alle måder uholdbart

L&F bifalder at Landbrugsstyrelsen har indført muligheden for at påberåbe force majeure i forhold til efterafgrøder, men det er "enormt trist" at det ikke gælder alle efterafgrøder.

Hos L&F er man glade for, at Landbrugsstyrelsen har valgt at der i årets kontrol af efterafgrøderne tages hensyn til de udfordringer, som det usædvanligt varme og tørre vejr har givet landmændene i forhold til fremspiring af efterafgrøderne.

Er ens efterafgrøder mislykkedes eller fremspiringen væsentligt forsinket på grund af de ekstraordinære vejrforhold, kan man sende en mail til styrelsen og påberåbe sig force majeure for at undgå at blive trukket i støtte.

Men det er beklageligt, at ordningen kun gælder MFO-efterafgrøder og frivillige målrettede efterafgrøder, og dermed ikke de pligtige, husdyrefterafgrøder og obligatorisk målrettede efterafgrøder. 

- Det er enormt trist, at der på ingen måde tages hensyn til den usædvanlige situation i den generelle kontrol af efterafgrøderne, lyder det fra formand for planteproduktion i L&F, Torben Hansen i en skriftelig kommentar.

- Vi risikerer, at efterafgrøder, som er sået rettidigt, men som eksempelvis er spiret meget sent, vil blive underkendt i en kontrol. Det er på alle måder uholdbart. Dækningskravet til efterafgrøderne skal væk, det er vores opfordring til ministeren, siger han.

I sidste uge anmodede Landbrug & Fødevarer i et brev Landbrugsstyrelsens direktør Louise Piester om, at der i kontrollen af efterafgrøderne tages hensyn til de udfordringer, som det usædvanligt varme og tørre vejr har givet landmændene.

Den bøn blev hørt.

Det er dog et krav, at man har forsøgt at så sine frivillige efterafgrøder inden tidsfristen, og at man kan dokumentere de usædvanlig vejrforhold såsom tørke, der har spoleret fremspiring. 

Man skal dertil også påberåbe sig force majeure senest 15 dage efter, at man er blevet opmærksom på, at fremspiringen er mislykkedes, skriver styrelsen.

Faktaboks

Gælder ikke på pligtige husdyrafgrøder eller obligatoriske målrettede efterafgrøder

  • Bemærk, at lovgivningen ikke giver mulighed for force majeure på pligtige, husdyrefterafgrøder og obligatorisk målrettede efterafgrøder. Det er kun muligt at få anerkendt force majeure for MFO-efterafgrøder og frivillige målrettede efterafgrøder.
  • Hvis din pligtige eller husdyrefterafgrøde ikke er fremspiret i tilstrækkeligt omfang, har du inden den 10. september mulighed for at anvende opsparede efterafgrøder til at opfylde kravet.
  • Alternativt kan du indtil et eventuelt kontrolbesøg, eller hvis du ikke får kontrol frem til 31. januar 2023 nedskrive dine arealer med pligtige, husdyrefterafgrøder eller obligatoriske målrettede efterafgrøder.Kilde: Landbrugsstyrelsen

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle