L&F om pesticider i drikkevand: Minister bør ikke være bekymret

Chefkonsulent ærgrer sig over, at ministeren ser med bekymring på resultater fra grundvandsscreening, for der er i virkeligheden tale om gode nyheder.

Det er en bekymret miljøminister, som nu sætter gang i anden runde af massescreeningen af grundvandet for pesticidrester.

Første runde af screeningen fik nemlig minister Lea Wermelin (S) til at udtrykke sin bekymring for vores allesammens drikkevand.

Men den bekymring kan hun godt spare sig, mener chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer Anne Louise Gimsing. 

"I min optik blev der fundet meget få stoffer i første runde, og det er da gode nyheder. Så jeg bliver da lidt ked af, at ministeren udtrykte sin bekymring", siger hun.

gode nyheder

Ved første screening blev 263 boringer undersøgt, og man fandt i syv boringer stoffer over kravværdien.

I alt ledte man efter 415 forskellige stoffer. Af dem, der blev fundet i screeningen over kravværdien, er ingen godkendt til brug i dag.

"Man fandt i det hele taget få af de stoffer, man ledte efter, og man havde jo frygtet, at der var stoffer, man ville finde hyppigt, men det gjorde man ikke", siger Anne Louise Gimsing og tilføjer:

"Det gode nyheder og betryggende, synes jeg".

for snævert fokus

Chefkonsulenten mener, at det store fokus på pesticider er for snævert, og at man bør udvide søgningen.

"Det er selvfølgelig rigtig fint, at man leder efter pesticidstoffer og nedbrydningsprodukter, men hvad med alle de andre ting, som kunne være i vandet, og som man ikke leder efter", spørger hun retorisk og tilføjer:

"Det kunne være naturlige giftstoffer eller industrikemikalier, som vi ikke ved noget om. Derfor bør man udvide screeningen til at kigge efter andre stoffer.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle