L&F: Pas ekstra på ASF - smittebeskyttelse om sommeren

Landbrug & Fødevarer ser en opblomstring i afrikansk svinepest om sommeren. Derfor bør man være ekstra opmærksom på smittebeskyttelse. 

Landbrug & Fødevarer opfordrer landmænd til at huske at have fokus på smittebeskyttelse overfor afrikansk svinepest - især i sommerperioden.

Sommeren er over Europa, og det resulterer ifølge Jens Munk Ebbesen, områdedirektør for veterinære forhold i Landbrug & Fødevarer, i en opblusning af udbrud af afrikansk svinepest i tamsvinebesætninger. 

” Det vi ser om sommeren er, at der kommer en opblomstring af udbrud hos tamsvin. Polen og Bulgarien har meldt om udbrud, og nu melder Letland også om  årets første udbrud i en tamsvinebesætning”, siger Jens Munk Ebbesen

”Mit budskab er, at man skal have styr på, og tale om, hvad ens udenlandske medarbejdere tager med hjem fra weekend og ferie.  Og især at det ikke skal ende i stalden, eller naturen for den sags skyld", siger han.

Desuden skal man have fokus på ikke at bruge hø eller halm fra lande, der er ramt af afrikansk svinepest. 
Samtidig kører Landbrug & Fødevarer målrettede kampagner på de sociale medier.

Størst risiko ved turister og lastbiler

"Og så ved vi at Toldstyrelsen har fokus på de langtursbusser der kommer fra Østeuropa. Det vurderes at det er der, og i lastbiler og turister, at risikoen er størst. Og så er der selvfølgelig stikprøvekontroller i lufthavnene", siger Jens Munk Ebbesen. 

Han er heller ikke overrasket over det seneste fund af spor af afrikansk svinepest i en beslaglagt pølse i Nordirland. 

”Nordirland er ikke rart at tænke på. Men ikke overraskende. Jeg har lige været i Australien, og jeg hører at de har fanget en del i deres lufthavne. Og når man ved, at folk kan finde på at tage mad med til Australien, hvor man ikke må have noget med, så kommer det ikke bag på en, at de har fundet noget i Nordirland”, siger Jens Munk Ebbesen. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle