L&F roser politisk velvilje over for tørken

På tørkens 13. uge hilser Landbrug & Fødevarer nye politiske initiativer velkomne som en håndsrækning til de mange ramte landmænd. Der kan dog blive brug for endnu flere lempelser, hvis tørken også varer ved i de kommende uger. Sådan lyder meldingen fra formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, oven på regeringens melding om, at man fra politisk side træder til med en række tiltag, der skal opbløde tørkens effekter hos de danske landmænd.

"Jeg glæder mig her og nu over, at embedsværket og politikerne træder til midt i deres sommerferie for at hjælpe i den værste tørke i mands minde. Det bedste ville selvfølgelig være, hvis de kunne få regnen til at styrte ned fra oven, men det er nok for meget forlangt".

Sådan lyder meldingen fra formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, oven på regeringens melding om, at man fra politisk side træder til med en række tiltag, der skal opbløde tørkens effekter hos de danske landmænd.

Blandt regeringens tiltag, der møder opbakning fra Landbrug & Fødevarer, er beslutningen om at grovfoderandelen til det økologiske kvæg sænkes fra 60 procent til 50 procent.

Det er også vigtigt, at landmænd hurtigst muligt får mulighed for at bruge biomassen fra brakarealer. Man har allerede givet tilladelse til dette i blandt andet Sverige og Slesvig-Holsten.

"Det er godt at se, at vi bliver taget alvorligt over en bred kam i det politiske landskab, når det brænder på. Det er bare vigtigt, at alle forstår, at hvis det varme og tørre vejr fortsætter i yderligere nogle uger, så kan vi stå en helt anden situation, der gør, at vi bliver nødt til at kigge på yderligere politiske tiltag", siger Martin Merrild.

udskyd betaling på grundskyld

Landbrug & Fødevarer foreslår blandt andet, at man udskyder betaling af grundskyld på produktionsjord, og at man midlertidigt forlænger landbrugets betalingsfrist for moms med et år.

Næste indbetaling af moms har for de fleste bedrifters vedkommende frist den 3. september 2018. Den midlertidige forlængelse bør gælde i tre år.

"En anden ting, der ville gøre livet markant lettere for os, er, hvis man allerede nu ser på en dispensation for at etablere efterafgrøder. Som det er i dag, skal landmanden allerede inden 1. august ud og etablere de første efterafgrøder, men hvis vi ikke har fået tilstrækkeligt med vand inden da, vil det være spildte frø og spildt arbejde", siger Martin Merrild.

"Derfor håber jeg også, at embedsværket og vores politikere kan se det fornuftige i at give en dispensation, så vi ikke behøver at bruge unødige ressourcer på noget, der alligevel ikke vil komme nogen til gode".

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle