L&F roser regeringen for fleksibelt klimamål

Lars Hvidtfeldt roser regeringen for nyt EU-klimamål.

Ministerrådet, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen blev torsdag enige om at reducere udledningen af drivhusgasser fra landbrug, transport og boliger frem mod 2030. EU vil reducere sin udledning af drivhusgasser med 40 pct. i 2030.

Da EU-Kommissionen lancerede sit udspil for halvandet år siden, var Landbrug & Fødevarers forudsigelser dystre. De vurderede, at det kunne koste 50 procent af oksekødsproduktionen, 25 procent af mælkeproduktionen og 14 procent af svineproduktionen.

I dag, fredag, lyder der ros fra Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, til regeringen for at have arbejdet på et fleksibelt mål, så dansk landbrug undgår klimakrav, der handicapper dansk landbrug.

"Vi har under forhandlingerne påpeget, de store udfordringer Danmark har fået med vores mål og de potentielle negative konsekvenser, de kan få for landbruget og hele fødevareklyngen. Dansk landbrug er blandt EU’s mest klimaeffektive landbrug, hvor værdien af landbrugsproduktionen fra 1990-2015 er steget med 34 pct., mens udledningen af drivhusgasser fra landbruget i samme periode er reduceret med 20 pct. Vi har allerede plukket de lavthængende frugter, og fleksibiliteten er derfor rigtig vigtig for os, så vi ikke mister konkurrenceevnen. Lars Christian Lilleholt skal derfor have stor ros for at sikre fleksibilitet i aftalen, siger Lars Hvidtfeldt i en skriftlig meddelelse.

"Vi vil selvfølgelig fortsætte udviklingen med at være blandt de mest klimaeffektive landmænd, men for at nå derhen er der brug for flere midler til forskning og udvikling. Vi håber derfor, at regeringens plan indeholder dette, så vi kan få adgang til flere virkemidler, der kan hjælpe os til at indfri 2030-klimamålet og som også tager hensyn til landmandens bundlinje", siger Lars Hvidtfeldt.

Da Danmark er et af de rigeste lande i EU, skal vi sænke udledningen af drivhusgasser inden for sektorerne med 39 procent i forhold til niveauet i 2005. Et land som Tjekkiet kan nøjes med 14 procent.

Energiminister Lars Christian Lilleholt arbejder på en klimaplan for Danmark.

"Det kommer til at kræve nye politiske tiltag fra regeringen. Og de vil blive præsenteret i foråret. Det er muligt at nå målet, men det vil kræve en indsats", siger Lars Christian Lilleholt.

I aftalen er der indbygget en fleksibilitet i form af, at eksempelvis CO2-indvinding fra nye skove må regnes med. Det forventer ministeren vil blive brugt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle