L&F roser styrelse for at have handlet hurtigt: Problem for kvægproducenter er løst

Et overgangsproblem der var opstået som følge af nye regler fra EU's landbrugsreform omkring græsudlæg i majs, er blevet hurtigt løst oplyser Landbrug & Fødevarer.

Majsarealer med græsudlæg får ikke problemer med det nye afgrøderotationskrav i 2023, som er en del af den landbrugsreform, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Det oplyser Landbrug & Fødevarer i sit nyhedsbrev, Nyt fra Landbrug & Fødevarer.

Fra organisationen, der ofte er ude med kritik af Landbrugsstyrelsen, så lyder der dog nu ros af styrelsen for at have handlet hurtigt og løst problemet. Det nemlig sparet en række kødkvægs- og mælkeproducenter for ekstra omkostninger på omring ni millioner kroner, lyder det.

Det var i begyndelsen af januar, at problemet dukkede op i forbindelse med majsundtagelsen i det nye GLM-krav om afgrøderotation, som er en af en række krav, som man skal opfylde for at kunne modtage den fulde landbrugsstøtte. 

Kravet går på, at på 35 procent af bedriftens omdriftsarealer skal der årligt sås en ny afgrøde, og man må maksimalt have den samme afgrøde på det samme omdriftsareal tre år i træk.

I begyndelsen af året meddelte Landbrugsstyrelsen, at en landmand, der har dyrket majs med græsudlæg i 2022 og dyrker majs med græsudlæg i 2023, ikke vil kunne tælle det som et afgrødeskifte, der kan tælle med i opfyldelsen af kravet om, at der skal dyrkes en ny afgrøde på procent af omdriftsarealet hvert år. 

Skabte uro

Ifølge Landbrug & Fødevarer så skabte det uro blandt mange kødkvægs- og mælkeproducenter samt deres rådgivere, da det betød, at det ville være nødvendigt at ændre alle de markplaner, som var blevet lavet indtil nu. Men nok så vigtigt betød det, at bedrifterne som følge af den ændrede fortolkning ville være nødt til at dyrke noget andet end majs – og dermed få ekstra omkostninger til indkøb af foder på i størrelsesordenen ni millioner kroner, som er tal Seges Innovation har regnet sig frem til.

- Landbrug & Fødevarer rejste derfor straks problemstillingen overfor Landbrugsstyrelsen på flere forskellige niveauer, blandt andet i høringssvar og i et brev til Landbrugsstyrelsens direktør.

- Landbrugsstyrelsen tog på den baggrund sagen op, og det er lykkes dem at få en hurtig afklaring med Europa-Kommissionen, som betyder, at problemet er løst, lyder det i L&F-nyhedsbrevet. 

Løsningen er, at et areal der har været tilsået med majs i 2022, så kan rotationen på arealet opfyldes i 2023 ved, at der etableres majs med græsudlæg.  

- Landbrug & Fødevarer vil gerne anerkende Landbrugsstyrelsen for at handle hurtigt for at løse problemet efter Landbrug & Fødevarers henvendelse, lyder det i høringsbrevet. 

/ege

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle