L&F til minister: Kommuner har brug for hjælp til vedligehold af vandløb

Landbrug & Fødevarer holder miljøminister til ilden omkring oversvømmelser, selvom andre udfordringer har erobret dagsordenen.

Selvom solen skinner, og corona-virussen trækker overskrifterne, så har formand Martin Merrild og Landbrug & Fødevarer stadig vinterens oversvømmelser frisk i hukommelsen.

Derfor var det også en af de vigtige emner, han tog op, da han torsdag havde Skype-møde med miljøminister Lea Wermelin (S).

Et af de budskaber, formanden leverede til ministeren, var, at L&F gerne ser, at staten i højere grad hjælper kommunerne med at lever op til vedligeholdelse af vandløb, de er forpligtet til, fortæller viceområdedirektør i L&F Anders Panum.

lov og forvaltning trænger til opdatering

L&F foreslår f.eks., at staten giver kommunerne mulighed for at få en uvildig vurdering af kommunens oprensning.

"Det tager lidt udgangspunkt i, hvad Socialdemokratiets ordfører Anders Kronborg tidligere har fortalt fra hans kommune i Esbjerg, hvor man fandt en del mangler i oprensningen, da det blev gennemgået", siger Anders Panum og fortællere videre:

"En anden ting er, at der er brug for, at forvaltningen og lovgivningen på området bliver opdateret. Der ligger anbefalinger fra et ekspertudvalg fra 2017, som ikke er blevet samlet op politisk, og det opfordrer vi kraftigt til, at man gør".

brug for investeringer

Den tredje ting, Landbrug & Fødevarer gerne vil have fokus på, er, at der nogle steder er brug for ekstra finansiering til de kommuner, der har brug for større investeringer.

"Det kunne f.eks være i det syd- og sønderjyske ved Kongeåen, hvor der er brug for pumpelæg, eller til opkøb af arealer, der kan tages ud til at parkere større mængder vand. Det kræver investeringer ud over, hvad de fleste kommuner selv har råd til", forklarer Anders Panum og tilføjer:

."Ministeren var meget lyttende, og hun er enig i udfordringerne. Hun appellerede til, at vi som organisation kan pege på, hvor det især vil være relevant at hjælpe til finansieringsmæssigt, når det kommer til f.eks. jordfordelingsprojekter. Hvilke lavtliggende arealer kan tages ud og blive en del af løsningen".

det går ikke væk

Og så var der lige det der med fokus på oversvømmelser, der er blevet overdøvet af andre ting for tiden.

"Det er altid en udfordring, men jeg hæfter mig ved, at et samlet folketing har pålagt regeringen at komme med forslag til, hvordan vi sikrer os mod det her fremadrettet", siger Anders Panum og slutter:

"Det her går ikke væk, og det bliver en udfordring, men vi skal have lavet nogle løsninger, så vi ikke skal mødes igen i Brædstrup til krisemøde".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle