L&F tilbageviser kritik af sojaimport: Vi arbejder på alternativer

Dansk landbrug gør ikke nok for at nedbringe andelen af importeret soja fra lande, der afskover, det mener Verdensnaturfonden. Urimelig kritik, mener L&F, der påpeger af landbruget allerede arbejder for at lave dansk bæredygtig protein.

Verdensnaturfonden har i både artikler og på landsdækkende tv kritiseret dansk landbrug for ikke at gøre nok for at nedbringe andelen af importeret soja.

Det kommer blandt andet efter, at en ny rapport fra KU viser, at trods en øget opmærksomhed på, at den soja, Danmark importerer, bør komme fra kilder, der ikke er skyld i skovrydning, udgør konventionel soja stadig langt størstedelen af den soja, vi importerer. Faktisk 71 procent.

Og det er ikke godt nok mener Verdensnaturfonden, WWF.

"Svinelandbruget har lovet bod og bedring i årevis, uden at der er sket noget som helst. Nu er problemerne med afskovning i verden så alvorlig, at vi som nation må stå ved vores ansvar. Danish Crown må, som Danmarks største kødproducent, gå forrest og sikre, at deres produktion er ansvarlig og uden regnskov på samvittigheden. Det kan de ganske enkelt gøre ved at købe ansvarligt produceret soja til de danske svin", udtaler Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden blandt andet.

Men den kritik er "underlig" og "ikke fair", mener områdedirektør hos Landbrug og Fødevarer, Anders Martin Klöcker.

Er selv med i protein-alliance

Anders Martin Klöcker påpeger, at Verdensnaturfonden (WWF), der har været ude med hård kritik af landbrugets import af soja, faktisk selv er med i gruppen kaldet 'Dansk Alliance for Ansvarlig Soja', der arbejder med at sikre, at den danske import af soja bliver mere bæredygtig.

"Vi er overraskede, for at sige det pænt, over, at Verdensnaturfonden kommer med den her kritik. For selv samme forening indgik jo sammen med os og mange andre i alliancen. Men hvad er en alliance, hvis man så bagefter siger, at det arbejde ikke nytter noget", siger Anders Martin Klöcker.

"Timingen er underlig, og jeg synes ikke, de vinkler fair. At gå ud og sige, at vi i landbruget ikke gør noget, når man selv er gået med i alliancen, er mærkeligt. I stedet for at skyde på hinanden burde WWF glæde sig over, at vi er igang med Dansk Alliance for Ansvarlig Soja", siger områdedirektøren. 

"Vi synes derfor, vi tager den her problematik alvorligt og tager udfordringen op, og vi er lykkedes med at sikre mange penge til mange gode projekter, der kan realisere målet med Dansk Protein Innovation. Så det ikke bare er snak - men løsninger".

Med i alliancen er, ud over L&F og WWF, også blandt andet Danish Crown, Coop, Miljø- og Fødevareministeriet, Dansk Erhverv m.fl..

Arbejder mod stor produktion herhjemme 

Kritikken fra Verdensnaturfonden er især malplaceret, fordi foreningen iføge Anders Martin Klöcker godt ved, at der også fra landbrugets side bliver arbejdet hårdt for, at der fremover bliver brugt langt mere bæredygtig protein i dansk landbrug.

"Jeg synes, det er mærkeligt, at der ikke kommer større anerkendelse, af alt det vi gør for at addressere det her problem. I Dansk Protein Innovation har vi blandt andet et mål om at starte en produktion op i Danmark, hvor vi kan producere bæredygtig protein svarende til 30 procent af det, vi importerer i dag", siger Anders Martin Klöcker.

Blandt andet arbejder partnerskabet, der ud over Landbrug & Fødevarer også tæller nogle af landets største fødevare- og ingrediensvirksomheder, foderindustrien og universiteter, for at finde alternativer til sojaimporten.

"Vi har forfulgt den målsætning i flere store projekter, blandt andet ved at bruge kløvergræs, hestebønner, søstjerner og insekter og alger. Vi følger mange spor, der gør, at vi inden for en kortere årrække kan producere bæredygtig protein i stedet for at importere", uddyber han.

RESTEN AF VERDEN SKAL MED 

Men resten af verden skal også med, når det gælder om fremtidens bæredygtige produktion af soja. 

"Vi aftager godt 0,7 procent af produktionen af soja i verden. Vi kan godt lune os ved, at vores produktion på et tidspunkt bliver fuldstændig bæredygtig, men så mangler der stadig 99,7 procent af produktionen af soja, og tænk, hvis vi kunne få den med".

"Jeg synes også Verdensnaturfonden skal arbejde loyalt videre i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, for der skal fuld speed på det her projekt".

Faktaboks

  • Soja bliver bl.a. brugt til proteinfoderstof i den animalske produktion, og Danmark og Europa importerer store mængder af den proteinholdige bønne fra Brasilien, Argentina, Paraguay og Bolivia - herunder i naturområderne Amazonas, Carradoen og Gran Chaco, hvor man rydder naturområderne for at opdyrke jorden
  • Danmark importerede ca. 1,8 mio. ton soja i 2018, heraf 1,7 mio. ton sojaskrå, hvilket giver os en 6. plads over de største importører af sojaskrå i Europa. Den danske import lægger beslag på 600.000 hektar jord i Sydamerika svarende til to gange Fyns areal.
  • Det er estimeret, at andelen af danskimporteret soja, som lever op til produktionskrav, der som minimum følger FEFACS Soy Sourcing guidelines, udgør omtrent 29 procent. Dette består først og fremmest (ca. 20 procent) af danske virksomheders indkøb af RTRS-kreditter, dvs. ikke den fysisk certificerede soja, men kreditter.
  • Tidligere udregninger anslår, at det vil koste den danske industri omkring 28 millioner kroner om året at indkøbe RTRS-kreditter for alle 1,8 millioner ton soja, der bliver indkøbt til Danmark hvert år.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle