L&F: Udenlandske praktikanter er ikke social dumping

L&F roser regeringens udspil om at lempe reglerne for udenlandske landbrugspraktikanter. Forslaget møder kritik af et flertal i Folketinget.

Landbruget mangler arbejdskraft. Derfor foreslår regeringen, at det skal være nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til landet.

Et flertal i Folketinget besåtende af DF, S og SF er dog ikke med på vognen og kritiserer især den del af forslaget, der skal lempe reglerne for udenlandske praktikanter i landbruget

I regeringens udspil skal aldersgrænsen hæves og kravet om at være under uddannelse samt krav om sprogtest sløjfes. 

Mens de røde partier skoser indlægget, mener man hos Landbrug & Fødevarer, at forslaget er velkomment i et erhverv, der mangler arbejdskraft.

”Praktikantordningen giver os mulighed for at fremvise et højteknologisk og moderne landbrug over for potentiel, kommende arbejdskraft. Det er der brug for, hvis vi også fremover skal kunne tiltrække den bedste arbejdskraft i verden", siger formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, i en pressemeddelelse.

et udstillingsvindue for udenlandske landmænd

For at du som landmand i dag har mulighed for at få udenlandske landbrugspraktikanter, kræves der tilladelse til at have danske landbrugselever.

Der stilles altså de samme krav til en uddannelsesansvarlig, som skal være faglært eller have mindst fem års erfaring inden for området.

”Der er altså ikke tale om billig, udenlandsk arbejdskraft, men et udstillingsvindue, hvor danske landmænd bidrager til at uddanne landmænd fra andre lande, ligesom danske landbrugselever tager ud i verdenen for at få erfaring, inspiration og nye ideer til mere effektive samt klima- og miljøvenlige produktionsmetoder,” siger Martin Merrild og fortsætter:

”Vi kan ikke se, hvorfor kravene til landbrugspraktikanter skal være strammere end kravene til andre udenlandske praktikanter inden for fx sundhedsområdet.”

Landbruget mangler praktikanter

Ifølge Landbrug & Fødevarer er der mangel på elever og praktikanter i landbruget, og alle elever har en uddannelsesaftale. Udenlandske praktikanter fortrænger derfor ikke danske landbrugselever.

”Der er praktikpladser til alle danske og udenlandske elever, der går på landets landbrugsskoler i dag, og skolerne mangler rent faktisk elever, der kan udfylde det behov, landbruget har,” siger Martin Merrild.

Løn- og ansættelsesvilkår for udenlandske praktikanter er de samme som for danske landbrugspraktikanter, og vilkårene er fastlagt af arbejdsmarkedets parter.
 
Landbrugspraktikanter har forskellige forhold sammenlignet med andre praktikantordninger.

Som de eneste skal praktikanter have bestået en sprogtest, være maksimalt 30 år og har kun en opholdstilladelse i 12 måneder. På de fleste andre praktikantordninger kan praktikanter også tage praktik i Danmark i forlængelse af afsluttet uddannelse, som landbrugspraktikanter heller ikke har mulighed for. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle