L&F undrer sig: Sverige udbetaler forskud til naturplejere - danske landmænd får nej

Svenske landmænd har tilsyneladende udsigt til at få udbetalt forskud på deres naturplejetilskud for 2020 til oktober. Modsat har de danske naturplejere fået afslag på udbetaling af forskud for 2019.

Hvordan kan det være, at de svenske myndigheder er i stand til at udbetale et forskud på 75 pct. af naturplejetilskuddene til de svenske landmænd, mens det samme ikke er muligt i Danmark?

Sådan spørger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, i et brev til fødevareminister Mogens Jensen.

Svenskere et år foran

Forskuddet på 75 pct. af tilskuddet for 2020 til de svenske naturplejere ventes ifølge det svenske Jordbrugsverkets hjemmeside udbetalt om tre måneder, i oktober 2020.

På det tidspunkt vil en række danske naturplejere endnu ikke have fået udbetalt deres tilskud for 2019, altså året før, fra Landbrugsstyrelsen. I alt fald har styrelsen for nylig taget forbehold for, at en del af naturplejetilskuddene for 2019 først vil blive udbetalt ved udgangen af 2020.

"Vi undrer os meget og kan kun opfordre ministeren og Landbrugsstyrelsen til at rejse en tur til Sverige", siger Lone Andersen.

Afslag på forskud

Fødevareminister Mogens Jensen har gentagne gange afvist Landbrug & Fødevarers opfordring til at udbetale et forskud på 80 pct. af naturplejetilskuddet og de økologiske arealtilskud til de landmænd, som endnu ikke har fået tilskuddene for 2019 udbetalt.

Begrundelsen er, at det må Landbrugsstyrelsen ikke for EU, så længe den administrative kontrol ikke er afsluttet.

Det gentog ministeren igen forleden i et svar til Venstres Hans Christian Smidt, som havde bedt om en redegørelse for EUs aktuelle holdning i lyset af coronakrisen.

Men ifølge Mogens Jensen blev et forslag om lempelser af reglerne pga af coronakrisen "meget klart afvist" af Kommissionen på et møde i specialkomitéen for landbrug 6. april 2020. 

Mogen Jensen henviser desuden til Landbrugsstyrelsen, som oplyser, at Kommissionen tilsvarende i 2016/2017 konkluderede, at alle centrale kontroller skal være gennemført, før der kan foretages forskudsudbetaling.

Hvad kan svenskerne?

For Lone Andersen og Landbrug & Fødevarer er spørgsmålet nu, om de svenske myndigheder tolker reglerne anderledes, eller om de 'bare' er lynhurtige og kan gennemføre de administrative kontroller af naturplejernes ansøgninger et år hurtigere end Landbrugsstyrelsen.

LandbrugsAvisen har bedt Landbrugsstyrelsen om en kommentar og følger op, når svaret foreligger.

Faktaboks

Sådan skriver Jordbruksverket på sin hjemmeside om planerne for udbetaling af landbrugsstøtten i 2020 mht til naturpleje på 'betesmarker' og 'slåtteränger".

"Vi starter med at udbetale tilskud i oktober 2020. Da får du en deludbetaling ppå 75 pct. af tilskuddet. Resten af tilskuddet får du som slutudbetaling. Den starter vi med at udbetale i december 2020".

Jordbruksverket tager forbehold for senere udbetaling, hvis en kontrol finder fejl inden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle