L&F vil styrke plantebaserede fødevarer sammen med vegetarer og tænketank

Landbrug & Fødevarer, Vegetarisk Forening og Frej offentliggør en fælles plan: Danmark kan blive en stormagt hvad angår plantebaserede fødevarer. Otte konkrete anbefalinger er klar.

En ny alliance ser nu dagens lys. Landbruget, vegetarisk forening og den grønne tænketank Frej vil sammen bane vejen for flere danske plantebaserede fødevarer.

De tror på, at Danmark kan blive en stormagt på det plantebaserede fødevaremarked, og de kommer med et strategisk udspil med otte konkrete anbefalinger om samarbejde og målrettet forskning og udvikling på området. For der mangler nemlig viden og en velfungerende produktions- og forsyningskæde fra jord til bord, fastslår de. 

Verdensklasse

"Efterspørgslen er der og forventes kun at stige. Vi har gennem et århundrede opbygget en helt unik værdikæde inden for danske mejeri- og kødprodukter, som gør, at vi i dag er i verdensklasse. Nu skal vi som samfund og erhverv opbygge samme styrker inden for det plantebaserede. Potentialet er stort, og hvis vi lykkes, kan vi udvikle området til endnu en dansk styrkeposition side om side med erhvervets øvrige internationale styrkepositioner", siger adm. direktør i L&F, Anne Arhnung.

Er allerede i gang

Anders Klöcker, områdedirektør Erhvervspolitik i L&F supplerer:

"Mange af vores medlemmer har allerede gang i mange projekter, f.eks. med alternative proteinkilder fra kartofler, bælgfrugter og græs, og med yderligere forskning og udvikling kan vi nå endnu længere. Så det handler om klima, men det også om markedsmæssige muligheder for danske landmænd og danske virksomheder", siger han.  

Nyt eksporteventyr

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, ser frem til flere danske produkter.

"Størstedelen af de plantebaserede fødevarer, der sælges i Danmark, er i dag importerede eller bygger på importerede ingredienser. Det skal der laves om på, for danskerne ønsker produkter baseret på danske råvarer og gerne forarbejdet i Danmark. Vi ser i Vegetarisk Forening også en kobling til udviklingen og klimaomstillingen af dansk landbrug og muligheden for et nyt eksporteventyr".

Grøn frontløber

Tænketanken Frej ser et stort potentiale.

"I Danmark har vi nogle helt særlige forudsætninger for at lykkes med det plantebaserede. Vi har dygtige landmænd og virksomheder, praksisnær forskning og et stærkt civilsamfund, der både repræsenterer forbrugerinteresser og tør tænke højt – og det er dét samspil, der skal til.  Der er så meget potentiale at hente i at gøre Danmark til en grøn frontløber på det plantebaserede marked", siger direktør Marie-Louise Bojsen Lendal, direktør i Frej.

Mange muligheder 

Men kan danske producenter følge med? Direktør for Plantesektoren Troels Toft, Seges, er ikke i tvivl:

"Der er mange ting i gang i Seges, som handler om for eksempel at sikre, at det er de rigtige afgrøder, vi begynder at dyrke. Det skal jo være dem, som fødevareproducenterne, restaurationsbranchen og forbrugerne vil have. Hvor hurtigt det kan gå, afhænger af, hvor hurtigt de forskellige led kommer med.  Vores opgave er at bane vejen for, at de landmænd, der vil med, også har muligheden", siger direktøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle