L&F: Vismænds beregninger dokumenterer skævvridning mellem land og by

Ny miljøøkonomiske vismandsrapport viser, at især job i den vestlige del af landet vil blive ramt af en ensartet CO2-afgift. L&F mener, at vismændene undervurderer konsekvenserne.

Der er stor forskel på, hvordan forskellige brancher og virksomheder vil blive ramt af en ensartet CO2-afgift - og dermed også, hvordan deres ansatte vil blive påvirket.

Det viser årets miljøøkonomiske rapport fra Formandskabet for De Økonomiske Råd.

Antallet af job, der er i risiko for at forsvinde, er størst i den vestlige del af landet, viser beregningerne.

De viser endvidere, at ansatte, der har størst risiko for at miste deres job, har typisk kortere uddannelser og bor på landet.

I landbruget er cirka en tredjedel af de lønmodtagerjob, der er i risiko, besat af udenlandsk arbejdskraft fra Europa, mens ca. en tredjedel af de udsatte selvstændige vil nå pensionsalderen inden 2030, lyder det ifølge rapporten.

“Ved en ensartet afgift vil der være job, der forsvinder, især i landbruget, og job, der opstår i andre brancher. Kravet til uddannelseslængden i de job, der opstår, må ventes at være større, end i dem, der forsvinder. Det rejser behovet for fokus på efteruddannelse frem mod 2030", lyder det fra miljøøkonomisk vismand, Lars Gårn Hansen ifølge en pressemeddelelse.

Klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, ser med tilfredshed på, at vismændene har set nærmere på de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af en ensartet CO2-afgift.

"Vismandsrapporten understreger klart, at det er landbrugs- og fødevaresektoren, der rammes særligt hårdt, og at en CO2e-afgift vil øge skævvridningen mellem by og land", lyder det fra ham.

Men han mener også, at vismændene undervurderer konsekvenserne.

"De antager, at dansk landbrug er mindre klimaeffektivt end resten af verden, hvilket vi er lodret uenige i. Vi savner dokumentation for den påstand, for eksempelvis WRI er nået frem til den modsatte konklusion", siger Niels Peter Nørring.

Vismændene antager også, at de øgede omkostninger som følge af en national CO2e-afgift vil blive modsvaret af prisstigninger på landbrugs- og fødevareprodukter, men det er L&F lodret uenige i.

"Dansk landbrug og fødevareindustri befinder sig ikke i en osteklokke, men konkurrerer på et benhårdt globalt marked", siger Niels Peter Nørring.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle