Lidegaard og Hvidtfeldt debatterede: Landmænd bager brød af såsæden

Landbruget går for hårdt efter at opnå resultater - det kan give bagslag, mener debattør.

Dansk landbrug er i den helt særegne situation, at 80 pct. af produktionen eksporteres samtidig med, at varerne skal produceres i et af de mest intensivt dyrkede lande i verden.

Og hvordan i alverden balancerer man?

På LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18 debatterede den tidligere chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard med 1. viceformand i L&F, Lars Hvidtfeldt, hvordan landbruget finder balancen mellem at slås for egne krav og efterleve befolkningens ønsker.

”I landbruget kan I være fuldstændige sikre på, at glyphosat eller roundup bliver forbudt fra 2022. Det kommer aldrig til at ske, at tilladelsen bliver forlænget. Det kan godt være, at landbruget holder sig til fakta, men de fleste af os har oplevet, at noget af det, der først var ufarligt senere har vist sig ikke at være så godt", lød det fra Bo Lidegaard, der fortsatte:

"Og når folk synes, at det er et problem, at der bliver sprøjtet tæt på drikkevandsboringer, så er det fordi, erfaringen fortæller dem, at det kan blive et problem. Det er sund fornuft, lige meget hvad landbruget så mener”.

Lars Hvidtfeldt svarede:

”Men samfundet skal også forstå, at vi lever at producere varer til dele af verden, hvor man ikke går så meget op i det. Politikerne tager jo også bestik af, hvad folk tror, mere end hvad der fakta".

Bo Lidegaard:

"Landbruget er i fuld gang med at bage brød af såsæden. Det er enormt farligt, at bygge sin fremtid på smalle forlig, sådan som det var med landbrugspakken. I får aldrig befolkningens sympati på, at i har fået lov til at gøde mere. Der er to slags fakta. Landbruget forholder sig til, at de gøder mindst pr. enhed. Befolkningen siger, at det danske landbrug bruger utroligt meget gødning. Begge har jo sådan set ret”.

"Bo Lidegaard ser det ud fra et københavnerperspektiv, og det er helt klart i København, vi har det største problem. Jeg fornemmer, at befolkningen uden for København ser med noget andre øjne på landbruget. Men det er en grundpræmis for landbruget, at hele befolkningen skal have tillid til os og stole på os", siger Lars Hvidtfeldt, hvilket fik Bo Lidegaard til at svare:

"Jeg tror simpelt hen, at landbruget skal gøre alt for at komme ud af offerrollen. Det vækker ingen sympati nogen steder. Mit bedste råd er, at landbruget skifter til at være en del af løsningen. Fortæl om omfavn de problemer, der er i samfundet og vis, at I meget gerne vil være med til at løse dem”. 

Lidegaard blev desuden bedt om at give et bud på, hvordan landbruget agerer som et eksporterhverv på den danske befolknings betingelser.

"Jeg synes ofte, at landbruget har det med at sige, at så snart folk er uenige, så er det fordi de er at det så er fordi det handler om følelser og så kan man ikke få dem til at forholde sig til fakta.. Men måske lytter de, men de er bare ikke enige", sagde debattøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle