Lille økologisk mejeri tvunget i knæ efter bankkonkurs

Direktøren for Mejeriet Morgenlys, Martin Borre Nielsen, opgiver at finde en ny bank og lukker sit mejeri.

Det lokale, økologiske mejeri Morgenlys i Sørbymagle på Sjælland må lukke efter to et halvt års eksistens.

Andelskassen JAK, hvor mejeriets eneste medarbejder og direktør, Martin Borre Nielsen, havde sin kassekredit, gik konkurs sidste år. Martin Borre Nielsen opgiver nu at finde en ny bankforbindelse.

Direktøren er ærgerlig over udviklingen. Han siger, at mejeriet har overholdt alle sine økonomiske forpligtelser.

Netop kvalitet frem for kvantitet er en værdi, Martin Borre Nielsen går op i. Derfor ærgrer det også mejeristen, at han må vinke farvel til sine oste.

»Jeg har ikke mødt nogen udover min gamle mor, der siger, at økologisk mejeri, der laver kvalitetsprodukter, ikke er en god idé. Problemet er, at jeg skal tjene godt ind det første eller andet år, og det har jeg ikke kunnet,« siger Martin Borre Nielsen til Landbrugsavisen.dk.

Morgenlys startede i efteråret 2014 og har siden afsat deres produkter - kvalitetsoste til en høj pris - primært til mindre butikker i København.

Undervejs havde Martin Borre Nielsen også Hørkram Foodservice som fast kunde, men de kunne ikke få solgt hans produkter, siger han.

Han erkender, at indtjeningen i det første regnskabsår ikke var særlig imponerende, og derfor havde han også en deltidsbeskæftigelse ved siden af, så han ikke behøvede at trække penge ud af virksomheden. Alligevel var det ikke nok til at overbevise bankerne om at yde ham en kassekredit.

Havde du regnet med, at det kunne ende sådan her?

»Nej, så havde jeg ikke startet det op. Jeg vidste jo godt, at jeg ikke ville blive millionær, men efter tre-fire år ville jeg godt kunne hæve en anstændig løn. Men det var heller ikke nok til at overbevise bankerne,« siger han til Landbrugsavisen.dk.

Martin Borre Nielsens mål var at producere attraktive nicheprodukter, men prisen har været for høj for kunderne, siger han. Produktionen har været dyr, siger han, fordi han har måttet betale cirka fem kr. pr. kg mælk. Mælken har både være økologisk og biodynamisk.

Martin Borre Nielsen håber nu, at nogle andre vil overtage de lejede lokaler, som han siger, han selv har fået renoveret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle