Lille hold hobbyhøns ved Sorø ramt af fugleinfluenza

Endnu en hobbybesætning blev i weekenden ramt af fugleinfluenza og blev derfor søndag aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen.

En hobbybesætning med 18 høns i Søbjerg Huse øst for Sorø blev i weekenden konstateret smittet med fugleinfluenza.

Det viser prøver, som Statens Seruminstitut har analyseret, efter at flere høns blev fundet døde i fredags. Besætningen er konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige H5N1, og Fødevarestyrelsen aflivede derfor søndag de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen. 

Det melder styrelsen i en pressemeddelelse.

Udbruddet er det femte siden nytårsaftensdag, og det andet, som på få uger har ramt et privat hobbyhold.

"Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år. De mange udbrud viser, hvor vigtigt det er, at hønse- og fugleejere holder deres dyr under tag, og skifter til rent fodtøj og overtøj, når de går ind til fuglene", siger kontorchef Jakob Munkhøj, Fødevarestyrelsen, i meddelelsen. 

Kravet om overdækket fuglehold gælder indhegninger over 40 kvadratmeter. Mindre hønsegårde er undtaget fra kravet om overdækning.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Faktaboks

Restriktionszoner øst for Sorø

  • Som følge af smitteudbruddet øst for Sorø har Fødevarestyrelsen natten til søndag oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søbjerg Huse. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle