Lille prisstigning: Tyske smågrise bevæger sig igen fra bunden

Tyske smågrise stiger for anden gang på tre uger, men prisniveauet er langt under et økonomisk bæredygtigt niveau.

En euro lagt på prisen for et par uger, og fredag steg den tyske VEZG-svinenotering igen og lander dermed på 20 euro - to euro over den absolutte bundpris, som er set i år.

Der meldes ifølge den tyske producentforening ISN om en bedre situation på smågrisemarked.

 "Tyske omsættere beretter, at smågrisene stort set kan afsættes uden større problemer. I Holland er nogle smågrisenoteringer igen steget meget lidt med 0,50 euro (4 kr.) i den seneste uge, mens den tyske VEZG-smågrisenotering stiger med 1 euro i dag. De fleste andre europæiske noteringer er imidlertid stabile. Markedet venter fortsat på positive impulser fra kød- og/eller slagtesvinemarkedet", lyder det fra ISN.

I Tyskland er der en klar forventning om, at produktionen af smågrise fortsætter sig fald, og dermed bliver det tyske underskud af smågrise større og større.

"De offentlige statistikker viser, at der p.t. slagtes flere og flere søer i Tyskland og det på trods af manglende personale i slagterierne. En repræsentant fra en tysk KS-station fortæller overfor det tyske fagblad Topagrar, at virksomhedens sædsalg indtil nu er faldet med 13 procent i år", anfører ISN.

ISN forholder sig også til den seneste udvikling med afrikansk svinepest i Tyskland, hvor der nu er konstateret et smittet vildsvin 200 km vest for den polske grænse.

Der er ikke meget tro på, at tyskerne får styr på smitten, der nu i flere tilfælde er konstateret langt fra den tysk-polske grænse, hvor man længe har forsøgt at bremse smitten med hegn.

"Selvom man allerede i dag vil begynde med at indhegne området, virker det p.t. håbløst, at Tyskland vil få styr på afrikansk svinepest igen. De fleste tyske markedsinteressenter regner med, at ASF vil komme til Tysklands kerneområde for griseproduktion i delstaterne Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen på et tidspunkt. Delstaten Mecklenburg-Vorpommern producerer sammen med de øvrige østtyske delstater typisk et stort smågriseoverskud hvert år, som afsættes i Vesttyskland", konstaterer den tyske producentforening.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle