Lod får græsse på gravhøj: Landmandspar får regning på 129.000

En ødelagt gravhøj er blevet til en 10-årig strid mellem et ældre landmandspar i Thy og Slots- og Kulturstyrelsen. Styrelsen vil reparere gravhøjen på parrets regning.

En gravhøj er blevet grundlag for en 10 år gammel strid mellem et landmandspar og Slots- og Kulturstyrelsen.

Parret Gitte og Ove Kroll fra Thy blev i september dømt ved Retten i Holstebro til at betale 129.000 kroner for reetablering af en gravhøj. Det skriver Tv2.dk.

Gitte og Ove Kroll købte deres landsted i Thy i 1997. De var glade for, at der fulgte en gravhøj med, og parret læste grundigt op på, hvad man skal være opmærksom på, og hvilke dyr, der må gå på højen. Gitte Kroll læste sig til, at får gerne måtte gå på højen og holde græsset nede.

Men i 2008 blev det påvist, at gravhøjen har lidt markante skader, og siden har parret forsøgt at modbevise, at det er deres får, der har lavet skaderne.

Gitte Kroll er fåreavler og ejer 100 får. Det er nogle af disse, der har fået lov at græsse på højen. 

Skal betale for hotel

Parret har været hele turen igennem og har først kørt sagen med Kulturstyrelsen, så ved Natur- og Miljøklagenævnet og til sidst Retten i Holstebro, hvor de blev dømt til at betale de 129.000 kroner.

Hvad parret især opponerer mod, at der i omkostningerne til reetableringen af gravhøjen også indgår penge til hotel og diæter for styrelsens ansatte. Lodsejerne skal betale de faktiske omkostninger, såsom maskiner, materialer, transport og tidsforbrug for restaureringsfolkene, forklarer Center for Kulturarv.

tilbyder at lave mad til udsendte

Gitte og Ove Kroll undrer sig blot over, at de skal betale for at få sendt medarbejdere fra Sjælland til Thy, samt betale hotelophold og mad, mens arbejdet, der går i gang om to uger, foregår.

"Vi har tilbudt, at de kan bo i sommerhus, og vi kan lave mad til dem, men det har vi fået at vide, at det er ikke noget, de kan tage imod," siger Gitte Kroll til tv2.

Hos Center for Kulturarv melder man, at de følger statens særlige regler for, hvad der skal gøres brug af på tjenesterejser. De påpeger, at de aldrig gør det dyrere, end det behøver være.

Seges vil ændre rådgivning

Hos Seges får sagen nu konsekvenser for den rådgivning, som man giver til sine medlemmer. Advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, der var advokat for Gitte og Ove Kroll fortæller, at man fremover vil sige til lodsejere, at man ikke må lade får gå på gravhøje.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle