Lodsejere har ikke opgivet juridiske skridt mod Baltic Pipe

Stenderupinitiativet kalder til informationsmøder om gasledningen Baltic Pipe - vil samle opbakning til retlige skridt.

Kan det virkelig passe, at man kan begrunde det med almenvellet, når man beslutter at ekspropriere til en kæmpestor gasledning tværs over Danmark, som skal føre norsk gas til Polen?

Det spørgsmål bliver ved med at nage hos lodsejerne i Stenderupinitiativet.

Selvom Energinets forberedelser til Baltic Pipe er langt fremskredne og de første ekspropriationer er gennemført, har de omkring 80 utilfredse lodsejere organiseret i initiativet ikke kastet håndklædet i ringen.

"Det svarer jo nærmest til, at Putin gik ind over Bornholm", siger Anker Bruhn, der er tovholder i Stenderupinitiativet.

"Men det virker også uforståeligt i miljø- og klimamæssig sammenhæng. På den ene side skal vi være fri af fossilt brændstof i 2050 - og så anlægger man sådan en gasledning. Det er svært at forstå, at den slags kan foregå i 2020".

"For mig er det her gået fra at være en krænkelse af ejendomsretten til at være en krænkelse af retsfølelsen", siger Anker Brun.

Inviterer til infomøder

Anker Brun og hans lodsejerkolleger ved, at opgaven kan synes umulig. Men alligevel har de ikke opgivet tanken om at få afprøvet berettigelsen af at ekspropriere til det gigantiske anlægsprojekt ved domstolene.

De har fået udarbejdet et juridisk responsum af deres advokat Søren Nørgaard Sørensen. Han stiller spørgsmålstegn ved, om ekspropriationerne kan begrundes i hensynet til almenvellet.

Derfor vil Stenderupinitiativet gerne ud til flere med de konklusioner, som advokaten er nået frem til i sit responsum.

De inviterer nu til to informationsmøder henholdsvis i Kolding Herreds Landbrugsforening og hos Vkst i Sorø. Her vil advokaten holde status-indlæg om Baltic Pipe og svare på juridiske spørgsmål, ligesom der er lagt op til debat om, hvad der skal ske fremadrettet.

Møderne skal også vise, om der eventuelt er opbakning til at gå videre i retning af et juridisk søgsmål.

"Men det er ikke nok at have en holdning - man skal også have en pengepung og vilje til at åbne den", siger Anker Bruhn.

Faktaboks

Stenderupinitiativet inviterer til informations- og statusmøder om Baltic Pipe 4. februar her:
  • Kl. 9.30 på KHL, Niels Bohrsvej 2, 6000 Kolding.Tilmelding: lauritzminde@c.dk
  • Kl. 14.00 på Vkst, Fulbyvej 15, 4180 Sorø.Tilmelding: apk@vkst.dk

Advokat Søren Nørgaard Sørensen holder indlæg og står til rådighed for juridiske spørgsmål.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle