Lodsejere vinder lang tvist om naturprojekt: Kommune må punge ud med fire mio. i erstatning

En gruppe lodsejere har efter en årelang strid om jord og gravearbejde i Lille Vildmose fået ret til mere erstatning fra kommunen.

Et naturprojekt i Lille Vildmose i Nordjylland har i lang tid skabt splid mellem lodsejere og Aalborg Kommune.

Lodsejerne mener nemlig ikke, at de har fået nok erstatning for jorden.

Konflikten mellem kommunen og lodsejerene har blandt andet ledt til en 200 mand stor demonstration ved gravearbejdet i mosen, samt anholdelser for at forhindre kommunens og politiets arbejde.

Men nu er der faldet endnu en afgørelse i sagen - til lodsejernes fordel.

Overtaksationskommissionen har besluttet, at kommunen skal betale 27.000 kr. pr. hektar til lodsejerne. Det giver i alt lidt mere end fire mio. kr. i erstatning. Det skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

"Aalborg Kommune har endnu engang taget fejl. Vi har nu dokumentation for, at kommunen uberettiget har taget vores jord og har fremsat beskyldninger mod os", udtaler Hanne Houmann Jensen og Preben Clausen, der er lodsejere og talsmænd for en gruppe både lettede og glade lodsejere i Lille Vildmose.

Lang konflikt om jord

Lang historie kort er det en over ti år lang konflikt, der nu har fået et midlertidigt punktum.

Sagen startede, da Lille Vildmose blev fredet i 2007. Her blev lodsejerne tilkendt en erstatning på 80.000 kr. pr. hektar, og måtte kun bruge jorden til græsning og høslet. Værdien af jorden blev dengang anslået til 100.000 kr. pr. hektar.

Efterfølgende er Lille Vildmose blevet en del af et naturgenopretningsprojekt under EU-life, hvor en dæmning skal oversvømme området. Lodsejerne mistede derfor muligheden for at afgræsse jorden.

Lodsejerne mente derfor nu, at det igangværende grave- og dæmningsarbejde skulle udløse yderligere erstatning, da det havde konsekvenser for jordens værdi for dem.

Ret til mere erstatning

Den sag kørte stadig ved domstolene, da Aalborg Kommune gik i gang med det næsen 42 mio. kr. dyre naturprojekt, hvor de også nægtede lodsejerne adgang til deres jord, hvilket førte til demonstrationer og anholdelser.

Men Aalborg Kommune var af en anden opfattelse og mente, at naturprojektet hørte under 2007-fredningen af mosen, og at lodsejerne ikke havde ret til mere. 

Men det er den tvist, der nu er faldet tredje afgørelse i. 

Overtaksationskommissionen har givet lodsejerne ret i, at de har ret til fuld erstatning for jorden (op til de 100.000 kr. pr. hektar). Alle sigtelser af lodsejere i forbindelse med tilholdelse af politiet er også blevet frafaldet.

"Det har været en meget hård oplevelse. Det har tæret på vores retsfølelse", siger Hanne Jensen.

"Det, der kommer bag på os er, at der skal en årelang kamp mod kommunen for at få stadfæstet retten til egen jord. I den kamp har politiet optrådt som kommunens forlængede arm – og har forulempet mange af lodsejerne. Det har skabt stor vrede og bitterhed. Så glæden over næsen til kommunen er stor", tilføjer Preben Clausen.

Der er dog ikke lutter glæde hos lodsejerne. De mener stadig, erstatningen er for lille og overvejer yderligere retslige tiltag, fremgår det af pressemeddelelsen.

"Den tilkendte erstatning er for lille, det er jo jord, der stadig indgik i landbrugsdriften", siger Hanne Jensen og Preben Clausen.

Faktaboks

Projektet i Lille Vildmose 

  • Lille Vildmose ligger fortrinsvis i Aalborg Kommune. 7824 hektar er udpeget som Natura 2000 område. Omfattet af landets hidtil største og dyreste fredning - 7600 ha. og 57,5 mio. kr.
  • Projektet er et naturgenopretningsprojekt i Lille Vildmose, der skal sikre Nordvesteuropas største lavlandshøjmose.
  • Det er et EU Life og Natura 2000 projekt, der løber frem til 31/12 2019.
  • Projektet er støttet af EU Life, Aage V. Jensen Naturfond og Aalborg Kommune.
  • Det koster 41,6 mio. kr. EU-midler finansierer 75 pct - omkring 31 mio. kr.
  • Højmosen er en truet naturtype i Europa. I Lille Vildmose er 20 km2 højmose ud af de oprindelige 55 km2 bevaret. Life-projektet fokuserer både på at sikre den bevarede højmose og skabe forudsætninger for at nedbrudt højmose på længere sigt kan genopstå.
  • Der skal blandt andet genskabes en sø, udsættes kronvildt, hæve vandstanden og sikres moser.

Kilde: Naturstyrelsen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle