Lukket dansk-tysk grænse er nu åben for landmænd

Der er stor glæde hos landmændene i syd, der nu har fået åbnet den dansk-tyske grænse for de landmænd, der har stald eller jord på begge sider af grænsen.

En række udvalgte, mindre grænseovergange er nu blevet åbnet for de danske landmænd, der bor på den ene side af grænsen og passer arbejde på den anden side.

Det kan landmand, maskinhandler og biogasanlægs-ejer Brian Rostgaard Andersen fortælle.

"Jeg er både glad og taknemmelig", siger han i telefonen til landbrugsavisen.dk, mens han står ved grænsen, der nu er spærret af en bom med lås, der sikrer, at landmænd med nødvendig og arbejdsrelateret kørsel kan passere.

Flere landmænd og deres medarbejdere fik torsdag aften udleveret en nøgle til bommen, så de kan passere. LHN anslog tidligere, at omkring 27 landmænd i området havde problemer i forhold til at kunne krydse grænsen. 

I sidste uge meldte en række myndigheder fra Syd- og Sønderjylland, at der var en løsning på vej til de danske landmænd, som har haft en del besvær med at passe deres arbejde i stald og mark, efter den dansk-tyske grænse blev lukket i et forsøg på at mindske smittespredningen af covid-19.

Lukningen betød nemlig, at 10 af de 13 grænseovergange mellem Danmark og Tyskland 14. marts blev lukket og spærret med betonklodser, mens tre grænseovergange – Sæd, Kruså og Frøslev – forblev åbne og bemandet døgnet rundt.

Problemet var bare, at to af de åbne grænseovergange er motorvej, hvilket har sendt landbrugskøretøjer ud på lange omveje for at krydse grænsen. 

Det har for Brian Rostgaard Andersen betydet en ekstra omvej på 20 kilometer for at komme mellem eget landbrug og maskinhandel Bimpel nær Tønder i Danmark og biogasanlægget på den tyske side af græsen. En tur der normalt kun er på små seks kilometer.

"Jeg synes, det er fedt, at der i denne tid, hvor alt er træls, at der også er lyspunkter og at der rent samfundsmæssigt er forståelse for, at samfundskritiske funktioner skal sikres. Det er vigtigt at vi laver mad, ligesom det er vigtigt at vi holder gang i sygehusene", siger Brian Rostgaard Andersen.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle