Holland afsætter 185 milliarder til at reducere antallet af husdyr i landbruget

I morgenens nyhedsoverblik skal vi først omkring Holland, hvor regeringen har foreslået at afsætte yderligere 185 milliarder kroner til at opkøbe gårde og reducere antallet af husdyr i landbruget.

Hvis det står til den Hollandske koalitionsregering, skal antallet af husdyr i landbruget reduceres med en tredjedel.

Det er i hvert fald den plan, som regeringen fremlagde tidligere på ugen, hvor man foreslår at afsætte 25 milliarder euro – hvilket svarer til 185 milliarder kroner – til at reducere antallet af husdyr. 

Det skriver blandt andet The Guardian og det hollandske landbrugsmedie Boerderij.

Holland har i flere år kæmpet med at nedbringe sin udledningen af kvælstof, det er ligefrem blevet kaldt en kvælstofkrise.

Den Hollandske Højesteret dømte i 2019, at landet ikke overholder EU's nitrat-regler, da landet har en for høj samlet udledning af kvælstof. Derfor har der løbende været indført flere drastiske tiltag som at sænke farten på motorvejen og indføre byggeri-stop.

Der har også været afsat flere mindre puljer til at købe især mælkeproducenter fri af deres gårde, og på den måde reducere udledningen fra husdyrproduktionen. 

Udsigten til ny hård regulering af landbrugets kvælstofudledningen og frygten for tvangslukninger, var også det der især i 2019 og 2020 fik de Hollandske landmænd til at samles i store traktordemonstrationer.

Den nye foreslåede pakke på 185 milliarder kroner er dog den mest drastiske, der er foreslået hidtil – og den møder selvfølgelig stor modstod blandt de hollandske landbrugsorganisationer.

Blandt andet påpeger Marije Klever, der er mælkeproducent og medlem af den hollandske forening for unge landmænd, at hun som jordejer er kritisk over for, om regeringen på den måde må skubbe landmænd ud. 

Hun siger også, at man vil modsætte sig ethvert tiltag, der ikke er frivilligt.

Holland har ligesom Danmark en høj husdyr tæthed og stor eksport af fødevarer.

Planen blev præsenteret onsdag, og afsætter penge over de næste 13 år til at vende udviklingen i det Hollandske landbrug.

Lyt til Landbrugsavisen nyhedsoverblik i toppen af denne artikel.