Seneste fra Lyt til Landbruget

1. feb 08:30

Eksporten af økovarer går strygende

Biogasbehovet i Danmark kan fint dækkes selv med en halvering af den animalske produktion, siger ny rapport, eksporten af økologiske varer er gået strygende i 2021 og så har Rasmus Prehn talt ud om, hvordan det var at være landbrugsminister.

31. jan 08:31

Fødevareminister: Det skal være lettere at være landmand i Danmark

I dag skal vi omkring klagesager over greenwashing, som risikerer at blive for gamle. Den nye fødevareminister vil gøre det lettere at være landmand i Danmark. Mejerigiganter sænker prisen til andelshaverne. 1,4 millioner europæere kræver stop for pelsdyrproduktion, og så vil kartoffelmelsfabrik bygge et nyt innovationscenter.

27. jan 08:31

Bestyrelsesmedlem smækker med døren i landbrugsorganisation

I dag skal vi omkring et opsigtsvækkende notat om PFAS, som er landet hos Folketinget. Et uanmeldt besøg hos omstridt kødkoncern var ikke helt uden kontroverser. Det er fortsat usikkert, hvornår en CO2-afgift i landbruget bliver indført. Minkavlerne kan se frem til at se en model for tilbagebetalinger i februar. Et bestyrelsesmedlem smækker med døren i landbrugsorganisation, og endelig skal vi omkring grisenoteringen.

26. jan 08:30

Landbrugets sprøjtemidler skal tjekkes for farlige PFAS-stoffer

Nyhedsoverblikket byder i dag på historien om, at der fortsat lyder kritik af landbrugets kampagnekroner, der ifølge Klimarådet stadig oftest bruges på kampagner for kød og animalske produkter end de bruges på at fremme plantemad. Derudover vil Miljøstyrelsen tjekke landbrugets sprøjtemidler for de udskældte PFAS-stoffer, og så er det første samlede overblik over landbrugets indtjening tjekket ind – og det ser godt ud.

24. jan 09:00

Vinterafgrøderne har fået en fair start på 2023 - men der er bekymring

I dag tirsdag kommer vi ikke uden om at tale om PFAS i økologiske æg. Fødevareminister Jacob Jensen mener at Danmark fortsat bør følge ad EU-sporet i forhold til at få indført et forbud mod de skadelige stoffer. Vi skal desuden runde jordpriserne, der ikke har lidt under den økonomiske krise i 2022. Vinterafgrøderne i Europa har fået en fair start på 2023, men der er bekymringer – og mandag opjusterede storlandbruget Firstfarms endnu engang sin forventning til resultatet i 2022.

23. jan 08:30

Jais Valeur: - Vi gør, hvad vi kan i den aktuelle markedssituation

Danish Crown-direktør mener, at selskabet på trods af faldende notering gør, hvad det kan i den nuværende markedssituation. Landbrugsbank og mæglere: En friere prissætning af jord ikke nødvendigvis vil få priserne til at stige. Eksporten af korn ud af Ukraine gået over alle forventninger, lyder det i ny analyse fra AgroMarkets. Havmiljøet bliver ifølge professor fra Aarhus Universitet Stig Markager ”dårligere og dårligere” på grund af kvælstofudledningen.

20. jan 08:30

Fødevarestyrelsen siger ja tak til Kurt Skares invitation

Forestående energiboom vil kun optage få hektar landbrugsjord, Danish Crown er udfordret på konkurrenceevnen og sænker slagtegrisenoteringen. Samtidig lukker de udbeningsfabrik i Tyskland. og omplacerer 200 medarbejdere. Vi runder også kødskandalen hos Skare Meat packers.

19. jan 08:30

Markedet svømmer i korn, og det har sendt prisen ned

Dagens nyhedsoverblik har fokus på fødevarepriserne, for mens Unilevers topchef ikke ser dagligvarepriserne falde lige foreløbig, så sender udsigten til en rekordstor hvedehøst, kornpriserne ned denne uge. Til gengæld er der bedre tider på vej for griseproducenterne.

16. jan 09:00

Minkavleres prøvesager bliver endnu engang forsinket

I dag skal vi omkring de danske mælkeproducenter, hvor produktionen står stille. Minkavlerne har fortsat lange udsigter til en erstatning. Danish Crown søsætter nyt projekt, hvor man afbrænder metangas, og endelig er der usikkerhed om lavbundsprojekter.

13. jan 08:30

Nye prognoser fra USA løfter majsprisen markant

Torsdagens statusrapporter fra det amerikanske landbrugsministerium bød på flere overraskelser. Stor bekymring i landbruget efter at stikprøver viser, at der er PFAS-forurening langs danske kyster. Danskproducerede kobørster med navne som Nora og Otto nu skal finde vej til det europæiske marked. Griseproducenter bombet økonomisk et år tilbage. Fødevarestyrelsen undsiger påstand fra Kurt Skare.

12. jan 08:30

Hvedeprisen står foran større rutsjetur

Prisfald for hvede i udsigt. Detailgigant afbryder samarbejde med Skare Meat Packers. De voldsomme prisstigninger på fødevarer har nu efter alt at dømme toppet. Danish Farmers Abroad vil knytte tættere bånd til uddannelsesinstitutioner i udlandet. 

11. jan 08:30

Antallet af konkurser i landbruget er på meget lavt niveau lige nu

I dag skal vi høre om en af de minkavlere, der ønsker at starte op igen, og som lige om lidt modtager omkring 1.500 mink. Der er plantekongres i Herning. Gammelt kød beslaglagt fra slagterikoncern. Briterne har udskudt vandmiljømål i hele 36 år, og så er der bemærkelsesværdigt få konkurser i landbruget lige nu.

10. jan 08:30

Landbrug & Fødevarer ansætter skuespiller i ny rolle som rådgiver

Jacob Jensen vil give konsulenter og landmænd en uge mere til at søge landbrugsstøtte, energiøer kan komme til at spille en nøglerolle i fremtidens grønne energiforsyning, der er fundet fugleinfluenza i ræve for første gang og så har Landbrug & fødevarer fået en skuespiller på lønningslisten.

9. jan 08:30

Økonomisk presset landmand sælger otte gårde og jord til energikoncern

Nyhedsoverblikket byder mandag på historien om, at der igen er mink på vej til Danmark, en stor handel med otte gårde og 500 hektar i Nordjylland, at Vestjysk Bank vil satse endnu mere på investeringer i biogas – og så er der godt nyt på energifronten, for frygten for gasmangel i Danmark er nu afblæst.

6. jan 08:34

Særlige aftaler redder dansk eksport af fjerkræ efter fugleinfluenza

I dag skal vi omkring grisenoteringen som fik et yderligere dyk i går. Så har grovvareselskabet DLG og Landbrug og Fødevarer øjensynligt lagt en strid bag sig. De seneste ugers udbrud af fugleinfluenza ser ikke ud til at få betydning for den danske eksport af kød fra fjerkræ. Et nyt forskningsprojekt vil finde frem til de mest klimavenlige køer, og så er der desværre mere regn på vej.

5. jan 08:30

Del af redningsplan: Danish Crown skal bygge slagteri om for 45 millioner

Nyhedsoverblikket kommer i dag omkring klimamålet for 2025, der rykket nærmere – men der er længere i mål end ventet, vi skal også snakke om en ombygning af Danish Crowns Bornholmske slagteri for 45 millioner kroner, grøn strøm og et forslag om forbud mod pelsavl, der spøger i Europa.

4. jan 08:30

Genetikselskab åbner for samarbejde med konkurrent

I dag skal vi omkring sidste års salg af traktorer. En udvidelse af biogasanlægget på Bornholm kan snart komme på tale. Så åbner grisegenetikselskab nu for et samspil med konkurrent, og endelig er Arlas indtjening under pres som følge af faldende efterspørgsel.

3. jan 08:30

- Det bliver pruttegas frem for russisk gas

I dag skal Dronen blandt andet høre om, at der et kæmpe stort biogasanlæg på vej i Herning. Det skal være slut med stråforkortning, og så er endnu en besætning er ramt af farlig variant af fugleinfluenza.

2. jan 08:30

Danish Crown vil mindske sårbarhed og sætter turbo på forædlingsstrategi

Den kommende vækstsæson kan blive en dyr fornøjelse på grund af stigende maskinomkostninger. Danish Crown vil skrue op for sine planer om at komme højere op i værdikæden. Forsøg i Nordtyskland ser nærmere på, hvordan landmænd kan at øge CO2-indholdet i jorden. Minkavl er tilladt igen - men med en række anbefalinger og krav for at undgå smitte.

21. dec 08:30

Analysehus: Du kan trygt handle såsæd nu

Analysehus melder om godt tidspunkt til køb af såsæd. Ny fødevareminister ser hurtig erstatning til minkavlere som sin første opgave. Mindst tre landmænd venter fortsat på en endelig afgørelse af en række sager, hvor de er tiltalt for at overgødske med ulovlig gødning. Nye Borgerlige kommer til at forfølge lovligheden af en CO2-afgift på landbruget.

20. dec 08:58

Landmand får bøde for bevidst overgødskning med ulovlig gødning

I dag kommer nyhedsoverblikket omkring en melding fra Finanstilsynet, der kan have afgørende betydning for de danske jordpriser, en historisk natur-aftale, salget af øko-æg, der styrtdykker, og så skal vi også høre om en sag, hvor en landmand er idømt en bøde, for bevidst at overgødske med ulovlig gødning.

19. dec 08:32

Rentebombe truer landbruget i 2023

E ny rentebombe truer landbruget i 2023 efter et særdeles godt 2022, viser ny analyse. Et nyt kæmpeslagteri i Nordjylland er ramt af indkøringsvanskeligheder. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at at den nye regering vil gennemføre skattelettelser, som ikke ville kunne lade sig gøre med et blåt flertal, og endelig slutter vi af med CO2-afgiften på landbruget.

16. dec 08:30

Landmand kommer med godt tilbud: Tap gratis varme fra mit biogasanlæg

Danmarks nye fødevareminister, Jacob Jensen (V), gav afgående fødevareminister Rasmus Prehn (S) en grøn legetøjstraktor i afskedsgave, fordi den symboliserer et grønt, men stærkt landbrug. Australien har udsigt til solid hvedehøst. Biogasbranchen er klar til at rykke på regeringens planer om mere biogas. Og kommer vi forbi en landmand i Mølvang, der ser en mulighed for, at lokalområdet kan tappe overskudsvarme fra gårdens biogasanlæg. 

15. dec 08:30

Samme krav til landbruget - men nu med CO2-afgift

Den nye SVM-regering har præsenteret sit grundlag, og der kommer en CO2-afgift på landbruget, men de samlede krav til reduktion fastholdes, L&F er glad for anerkendelse af miljøindsats og så skal landmænd i områder med kraftigt snefald passe på deres tage.

Sider