Topmødet

Tidligere episoder

02. apr. 2023 - Økologiformand: Klimadebatten skubber økologien lidt i baggrunden

Formanden for L&Fs økologisektion Hans Erik Jørgensen kritiserer LandbrugsAvisen og dens chefredaktør Christian Friis Hansen for at være unødigt kritisk over for økologien. I denne uge er Hans Erik Jørgensen gæst hos chefredaktøren i podcasten ’Topmødet’. Her indrømmer formanden, at økologien for tiden er lidt trængt af snakken om klima.

26. mar. 2023 - Stiesdal: Landmænd kan tjene penge på at fange CO2 med afgift

Der er i landbruget modstand mod en CO2-afgift, men ved en udvidet anvendelse af pyrolyse kan en landmand tjene penge med en afgift. Det siger Henrik Stiesdal, der blandt meget andet er stifter af pyrolysevirksomheden Sky Clean, i LandbrugsAvisens podcast ’Topmødet’. - Teknologien er ikke umoden, som Klimarådet har sagt, og landmænd kan komme til at tjene penge på en CO2-afgift ved øget udnyttelse af teknologien, siger Henrik Stiesdal.

19. mar. 2023 - Klimaprofessor: Vi kigger først og fremmest på udledningen i Danmark

Som næstformand for Klimarådet har Jette Bredahl stået centralt i udarbejdelsen af to rapporter, der anbefaler indførelsen af en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, og hun indrømmer i LandbrugsAvisens podcast 'Topmødet' er der er usikkerhed om de såkaldte lækagetal. - Dog ikke så meget, at det overordnet ændrer på det fornuftige i at indføre udgiften, siger Jette Bredahl. Men hun anbefaler, at der udvikles en mere forbrugsbaseret model, som tydeliggør hvor stor klimabelastningen er ved at købe hver enkelt fødevare.

12. mar. 2023 - Jørgen E. Olesen om CO2-afgift: Dansk enegang kan ligefrem skade klimaet

Ifølge Jørgen E. Olesen, professor og leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet , vil en dansk CO2-afgift på landbrugets biologiske processor skade klimaet, fordi man vil trække penge ud af erhvervet i det land, der mere end mange andre skulle investere i mere klimavenlig produktion. I LandbrugsAvisens podcast 'Topmødet' fortæller han, at man i stedet på europæisk plan burde indføre en afgift per produceret enhed, så klimainvesteringerne kunne lægges over på varerne i køledisken alle steder.

05. mar. 2023 - Kvægformand: Vi kommer til at lave en klimaneutral ko

Formanden for L&F Kvæg Christian Lund gæster i denne uge LandbrugsAvisens interviewpodcast, Topmødet. Oven på denne uges kvægkongres bliver formanden spurgt, om han er mest glad for et rigtigt godt år eller mest bekymret over udsigterne til en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. - Jeg er mest glad, siger Christian Lund og fortæller, at han finder det realistisk, at det på et tidspunkt lykkes via genetisk udvikling og forskning at få fuldstændigt klimaneutrale køer.